onsdag 22 maj 2013

Om entreprenörskap i Magasin 360

Jag intervjuas i senaste numret av Magasin 360, som ges ut av Skolporten. Det står att läsa följande på sida 24 och 26 i nr 2 2013:

"Helen Törnqvist, gruppledare för Centern i Stockholms stads utbildningsnämnd, är mer positivt inställd. Centerpartiet har varit politiskt drivande när det gäller entreprenörskap och entreprenöriellt lärande, och Helen Törnqvist slår fast att det behövs fler entreprenöriella människor som kan starta företag och skapa fler jobb. Samtidigt är hon noga med att poängtera att målet med entreprenörskap i skolan inte är att förvandla varje elev till företagare:
- Alla människor behöver kompetensen att ta egna initiativ och kunna saluföra sig själva.
      Helen Törnqvist är utbildad lärare och arbetade i skolans värld i tio år. Hon menar att alla barn behöver bli bekräftade i sin tro på att de egna idéerna går att förverkliga. Då ökar deras benägenhet att pröva vingarna också på egen hand. Hon ser nästan bara fördelar med entreprenöriellt lärande men säger att det finns poänger i en del av kritiken.
- Det är svårt att mäta utfallet för man vet ju inte varför folk startar företag. Det är inte heller exakt givet hur man ska agera i klassrummet, eftersom det handlar om ett förhållningssätt och inte en färdig metod. Vi behöver klura på hur vi gör för att följa upp effekterna, säger hon.
      Personligen är hon ändå övertygad om att det kommer att få företagandet att öka och att det kommer att ha även andra positiva effekter.
      - Vi vet ju att när barn får vara delaktiga så ökar deras motivation, och det är något som behövs."

Fotnot: Jag är inte längre ledamot i Utbildningsnämnden i Stockholms stad, men ståndpunkterna är desamma som nämnts ovan.

Etiketter: , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter