onsdag 26 juni 2013

Förhandlingar om utbyggd T-bana och bostadsbygge inleds

Idag skriver regeringens utsedda förhandlingspersoner på Sthlm debatt om att Stockholmsförhandlingen med idag inleds, vad gäller tunnelbaneutbyggnad och bostadsbyggande. Läs debattartikeln här: Historisk modernisering av Stockholms tunnelbana Att bygga ut tunnelbanan till Nacka var ett ingångsvärde, men man föreslår nu också en förgrening söderut vid Globen samt att bygga ut blåa T-banan från Akalla mot Barkarby. Investeringen som föreslås handlar om 17 miljarder kronor och bygget skulle kunna inledas 2016.

Centerpartiet i Stockholm gick som enda parti till val på att bygga ut tunnelbanan. Det är viktigt i en växande och attraktiv storstad att kollektivtrafikutbyggnaden sker i takt med att människor söker sig till regionen för att bidra. Tunnelbana är ett effektivt och miljövänligt transportslag, skriver förhandlarna. Att kommunerna bidrar med att bygga så många bostäder som möjligt är viktigt för att regionen ska hänga med i den globala konkurrensen om att vara en attraktiv arbetsmarknadsregion. Det känns rimligt att kommunerna bidrar med planer om ökat bostadsbyggande.

Jag skulle önska en förlängning av gröna linjen från Hässelby strand till Barkarby så att det blir en ringlinje. Det skulle då troligen vara möjligt att bygga fler bostäder i västra Stockholm. Det är också viktigt att titta efter nya kollektivtrafikslag. Till exempel måste det vara möjligt att bygga tunnelbanan på höjden så att man gör en snabblinje från tex Vällingby-Alvik i utrymmet ovanför tunnelbanan, som ju går i marknivå. Alternativ gräver man ned tunnelbanan även på den sträckan. Ett annat alternativ är att använda ytan ovanför tunnelbanan till någon form av konstruktion där bilar kan gå på rullband eller magnetiseras fast för forsling ovanför tunnelbanan dvs utan att de drar bensin. Jag vet inte om sådana lösningar finns någon annanstans i världen, men jag tänker att man också måste blicka framåt för att se framtidens kollektivtrafikslag.

Sten Nordin och Birgitta Rydberg bloggar också.

Etiketter: , , , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter