fredag 30 augusti 2013

Stadens silhuett är ingen evig sanning

Igår var det möte med Bromma stadsdelsnämnd igen. Bland annat fanns "Arkitektur Stockholm - en strategi för stadens gestaltning" på remiss igen. I samband med detta lade jag ett särskilt uttalande som lyder:

"Stockholm är en stad i ständig förändring. Centerpartiet bejakar bostadsbyggande och tillväxt som välkomnar fler till vår vackra stad. Det tillhör storstadens puls att nya byggnader med spännande arkitektonisk utformning tillkommer.

När staden växer förändras också dess silhuett, som inte är en evig sanning från femtiotalets vykort. Det ska givetvis vara möjligt att bygga högre hus i delar av city. Skönheten är subjektiv och sitter i betraktarens ögon. Skönhet kan representeras av förändring, tillskott och förnyelse, istället för bevararnas förhållningssätt som förespråkar en frysning av dagens stadsbild.

Ett problem med dagens lagstiftning är den centralstyrning som riksintresset står för. Riksintresset hämmar både enskilda tomtägare och staden från att bygga en modern, hållbar och tät stad, i såväl Bromma som i city. Centerpartiet i Stockholm vill se över den lagstiftningen och menar att staden borde driva på lagstiftaren i denna fråga."
Riksintresselagstiftningen är en kvarleva från Socialdemokraternas dröm om centralstyrning. Den måste helt klart förändras så att vi kan bygga en modern stad. Det är något som jag vill jobba för om jag får möjlighet att företräda Centerpartiet i riksdagen.

Det framgick tydligt av min folkpartikollega att vi inte är eniga om stadens framtida utveckling när det gäller synen på silhuetten. Moderaterna har en intressant hållning som framförs i den muntliga debatten, nämligen att trädgårdsstadens karaktär ska värnas dvs man tar faktiskt ett ännu större bevarargrepp än vad riksintresset står för.

Miljöpartiet hävdade att riksintresse-områdena och naturreservaten är fredade öar från byggande. Väldigt ofta ser man något problematiskt med nya bostäder. Väldigt sällan bifaller Miljöpartiet i nämnden förslag om ny bebyggelse. För övrigt är de tre vänsterpartierna otroligt samstämmiga i nämnden. Ofta ansluter de sig till varandras förslag till beslut eller särskilda uttalanden. Där kan man tala om en samlad opposition, till skillnad mot hur det ser ut på riksplanet.
 

Etiketter: , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter