söndag 16 februari 2014

Halt för skattesänkningar sänker reformtakten

Idag deklarerar statsminister Reinfeldt och finansminister Borg på DN debatt att inga skattesänkningar kommer att ske de närmaste två åren. Hur de så tvärsäkert kan säga att inga skatter ska sänkas under de kommande två åren (dvs fyra budgetar) är för mig obegripligt och inget annat än ett gentemot Socialdemokraterna politiskt och ideologiskt närmande.

Centerpartiet vill se att arbetsgivaravgifterna sänks, för att fler jobb ska skapas i små och växande företag. Även om man kommer fram till att en sänkning av någon momssats inom någon bransch skulle skapa fler jobb så kan man inte tvärt stänga dörren för en skattesänkning, hävdar jag.

Jag har stort förtroende för herrarna Borg och Reinfeldt vad gäller att sköta Sveriges ekonomi, men detta uttalande är alldeles för abrupt för att helt och hållet kunna tas på allvar. Om de däremot hade konstaterat att man under tiden man ruvar på skattemedlen ser över vilka skattesänkningar som skulle ge mest välfärd och framför allt jobb för pengarna hade jag kunnat se en positiv sida av artikeln.

Det finns skattesänkningar som bevisligen ökar antalet arbetade timmar. Så slog Långtidsutredningen fast kring värnskatten, som är en ren och skär moralisk skatt som man tydligen lämnat walkover till Socialdemokraterna i debatten. En slopad värnskatt skulle snarare öka skatteintäkterna.

Jag menar att denna halt för skattesänkningar tenderar att sänka reformtakten. En stor del av statens uppgift är att ta in skatter på olika värdeskapande aktiviteter. Ju lägre skatterna är, desto lättare och lönsammare blir det givetvis att bidra med något som skapar värde.

Det enda positiva med Reinfeldts och Borgs ställningstagande är att Centerpartiet kan ta rollen att vilja sänka skatterna, dels ur ideologiskt hänseende, dels ur synvinkeln vardagsfrihet för människor att få större frihet och utrymme att bestämma vad de vill göra med sin månadslön.

Etiketter: , , , , ,

2 Comments:

Blogger Kent K. said...

2,8%! Det går bra för C nu!

söndag 16 februari 2014 22:44:00 CET  
Blogger Helen Törnqvist said...

Hej Kent K! Vi jobbar på här i Bromma. I fredags delade jag ut 500 hjärtan med budskapet "Låt hjärtat klappa för mijlön!". Folk var glada och tacksamma. Hör av dig om du vill bidra med något. Med vänlig hälsning Helen

måndag 17 februari 2014 15:31:00 CET  

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter