söndag 4 maj 2014

H&M går före i textilåtervinning

Det händer en hel del på marknaden vad gäller textilåtervinning. Så sent som igår gick att läsa i SvD Näringsliv om Hennes & Mauritz arbete för att hitta möjligheter att återvinna fibrerna i kläder, sk textilåtervinning. Företaget ser möjligheterna i materialåtervinning på så sätt att det går åt mindre energi och vatten vid en återanvändning av fibrerna. Det ska gå att köpa jeans av återvunna textilfiber i deras affärer.

Enligt H&M:s miljöchef Henrik Lampa ser man också att återvinning går hand i hand med minskning av koldioxidutsläpp, vilket han nämnde på ett miljöseminarium i måndags. När man började sätta upp miljökrav för en viss del av produktionen så hängde resten av kollektionen på.

Även Hemtex samlar tydligen in gamla textilier. Och på Kapp-Ahl kan man köpa fina kläder ur deras kollektion som består av återvunna fibrer. Det är vi konsumenter som styr marknaden på så sätt att det vi efterfrågar kommer företagen att anpassa sig efter. Dina resurser i form av pengar, vilja och behov kan till en liten del styra mot det miljövänliga och hållbara.

På Textilhögskolan i Borås pågår forskning om återanvändning och återvinning av fibrer. Läs diverse pressklipp om projektet "Återanvändning och återvinning av kläder".

Känner du till fler företag eller organisationer som jobbar för att återvinna textilier? Hör gärna av dig till mig helen.tornqvist@centerpartiet.se så att jag kan lära mer och samla goda exempel.

Etiketter: , , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter