tisdag 1 juli 2014

C vill avskaffa fas 3 och införa jobbfixarpeng

Idag skriver Annie Lööf en väldigt bra debattartikel på DN debatt: Vi vill skrota fas 3 och låta privata förmedlare fixa jobb. Detta med anledning av Centerpartiets ekonomiska seminarium i Almedalen. Hon är tydlig med att Centerpartiet vill avskaffa fas 3, samt diverse arbetsmarknadsåtgärder, till förmån för riktiga jobb. "Det är skillnad på jobbpolitik och jobbretorik" skriver Lööf.

Det är inte arbetsmarknadsåtgärderna som ger jobb, utan sänkt skatt på jobb och företagande, som Lööf skriver. Hon är också målmedveten med att införa ett lärlingssystem som liknar centraleuropeiska system, vilket hon har talat om tidigare och nått en bit på vägen med. En fiffig lösning på att hitta riktiga jobb är att styra om resurserna från fas 3 till aktörer som kan finna varaktiga jobb. Jag tror att jobbförmedlarna sätter ribban högre om tiden för inskrivning i Arbetsförmedlingen blir kortare och kravet om att bidra till att den arbetslöse skaffar sig ett varaktigt jobb snabbare.

Det är väldigt bra att Lööf nämner de unga som står helt utanför både arbetsmarknad och studier. Vi vet lite om dessa unga. Kanske de är nöjda med livet som det är? Men om de lyckas leva på sina föräldrar så går inte det i all evighet. Någon form av självförsörjning är viktig för egenmakt och att kunna skapa sig ett självständigt liv.

Det händer saker inom jobbpolitiken. Igår tillsatte regeringen en utredning om en ny anställningsform som kallas matchningsanställning. Denna ska riktas till långtidsarbetslösa och leda till jobb för denna grupp. Det är bra att utöka verktygslådan med ännu ett verktyg. Alla beslut som kan leda till riktiga jobb är viktiga och värda att pröva.

Etiketter: , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter