måndag 6 oktober 2014

Bättre kunskap om kemikalier i kläder krävs - och förbud för de värsta!

Häromdagen släppte Kemikalieinspektionen en rapport om kemikalier i kläder och andra textilier.

I genomsnitt använder svensken fjorton kilo textilier per person och år. När man tillverkar textilierna används en stor mängd kemikalier. Vissa av kemikalierna, som är färgämnen, kan vara allergiframkallande. Enligt Kemikalieinspektionens undersökning är så pass mycket som fem procent miljöskadliga kemikalier.

Sveriges Radio refererade till rapporten och menar att 80 % av textilierna kommer från länder utanför EU och enligt Kemikalieinspektionen vill man ha en tydlig lagstiftning i frågan.

Lena Ek uttalade sig i frågan och menar att Centerpartiet vill gå längre än den rådande lagstiftningen i EU. Mycket klokt sa hon att "människor har rätt till en giftfri garderob". Här är Centerpartiets sajt om giftfria kläder.

Det är allvarligt att vi är utlämnade till textiltillverkarnas beslut om vilka kemikalier kläderna ska innehålla. Så länge det inte finns någon adekvat märkning kan vi ju inte göra medvetna val. Och ingen ska behöva ha gifter nära huden.

Jag tycker att det borde finnas ett system som bygger på tillståndsgivning där ämnen måste ha tillstånd att få användas efter forskning och bevisning om icke hälsovådlighet.

Etiketter: , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter