onsdag 8 april 2009

Östberg-fallet ger hopp

Det är ju helt otroligt att vissa saker kan ske så plötsligt. Annika Östberg är fri från amerikanskt fängelse efter tjugoåtta år. Processen har skett på bara några dygn - utåt sett. Men säkerligen handlar det om utrikespolitik och också interna processer i Kalifornien, USA. Detta ger hopp! Jag vill jämföra med Dawit Isaak. Självklart pratar vi om två olika världsdelar och jämför demokrati med diktatur. Hård rättsprocess mot ingen rättsprocess alls. Men Östberg-fallet ger hopp. Beatrice Ask nämner att det handlar om förtroende. Det går med utrikespolitik och envisa påtryckningar att påverka. Det måste gå även med Eritreas diktator. För Isaaks skull, för hans familj och alla svensk-eritreaner. Men också för press- och yttrandefrihetens skull. Intressant: Annika Östberg, Dawit Isaak
Uppdatering: Detta inlägg har av flera läsare uppfattats som en hyllning av Östberg och en glorifiering av hennes brott, som jag å det bestämdaste vill ta avstånd från. Min avsikt var att ingjuta ytterligare hopp i den svenska diplomatin som ju har en stor uppgift i att få hem den helt oskyldige frihetskämpen och svenske medborgaren Dawit Isaak, vilket bör ske under 2009. Jag har tidigare skrivit om Isaak här, och här.

Etiketter: , ,

26 Comments:

Blogger Tobias said...

Annika är en person som är dömd för delaktighet i 3 mord som varit med och planerat samt genomfört rån. En person som är uppenbart skyldig. Detta jämför du med en Svensk som sitter fängslad i en diktatur och vars "brott" består i att ha åsikter. Att du gör den parallellen är pinsamt och jag tyckte inte att det är speciellt snällt mot Dawit.

Det är uppenbart att du tycker däremot borde du försöka tänka lite mer. Sverige behöver inte lobba för att få hem mördare.

onsdag 8 april 2009 11:16:00 CEST  
Blogger Fredrik said...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

onsdag 8 april 2009 11:56:00 CEST  
Blogger Fredrik said...

Jag skulle uppskatta om du kunde förtydliga vad det är som gör dig så lyrisk över att Österberg är i Sverige (frigiven är hon ju inte, även om man kan tro det från din text)? Någonting annat än principen att svenska medborgare ska "tas hem"?

Enligt min mening är det djupt osmakligt att jämföra en i ett demokratiskt och rättsäkert land person dömd för medhjälp till mord med en politisk fånge i ett land som nyligen blivit utpekat som det värsta i världen vad gäller journalistisk frihet.

Du får gärna utveckla din ståndpunkt. Vilka policyslutsattser drar du av detta? Vilka andra dömda för medhjälp till mord vill du agera för?

onsdag 8 april 2009 11:58:00 CEST  
Blogger Baycastle said...

Ett otroligt smaklöst inlägg. Att jämföra Annika med en fängslad demokratikämpe!? Herre gud människa! Tänk efter lite!

onsdag 8 april 2009 12:55:00 CEST  
Blogger Helen Törnqvist said...

Hej och tack för era kommentarer! Vad bra att ni säger ifrån om att jag har varit otydlig eller att inlägget kan missförstås. Att ni uppfattar det som osmakligt får stå för er. Jag är självklart emot all form av kriminalitet och mord är ju helt oacceptabelt. Men juridiken säger ju att man ska sona sitt brott osv. Er största fråga är ju huruvida jag kan jämföra Östberg med Isaak. Jag menar att jag hyser större tilltro till svensk diplomati när jag nu ser ett resultat. Jag jämför inte Annikas brott mot Dawits icke-brott. Jag tror att det kan ingjuta hopp i diplomatin, men också i svenska folket. Och då måste den folkrörelse som nu bildats fortsätta att trycka på i arbetet att få Isaak fri. För hans skull, för hans familjs skull och för yttrande- och pressfrihetens skull. Finns det oklarheter får ni gärna återkomma. Mvh Helen

onsdag 8 april 2009 13:49:00 CEST  
Blogger Lagergren said...

Är du dum i hela huvudet? Annika Östberg har dömts i en demokratisk stat för medhjälp till mord. Dawit Isaac är tillfångatagen i en diktatur för att hon sagt saker som man inte får säga.

onsdag 8 april 2009 14:03:00 CEST  
Blogger Helen Törnqvist said...

Och på vilket sätt kan man inte jämföra diplomatiska/utrikespolitiska kontakter med ett annat falls diplomatiska kontakter?

onsdag 8 april 2009 14:20:00 CEST  
Blogger Johan Ingerö said...

För att USA är en demokrati med ett rättssäkert system medan Eritrea är en av världens hårdaste och mest repressiva diktaturer med en av de lägsta graderna av pressfrihet i världen kanske?

Dråp, rån och delaktighet i två mord på helt oskyldiga människor. Det är ett verkligt dygdemönster du engagerar dig för. Jag hoppas du får henne till granne. I mitt område är hon då inte välkommen.

onsdag 8 april 2009 14:29:00 CEST  
Blogger Baycastle said...

Jag tror jag förstår vad du menar. Men jag tycker att det blir väldigt fel när du jämför dessa fall. Dels att du jämför diplomati med en demokrati mot diplomati med en diktatur. Dels att du jämför en dömd mördare med en demokratikämpe. Dels för att man kan fråga sig varför Sverige överhuvudtaget har ängnat tid åt Annikas fall medan Isaaks fall förstår alla varför man lägger ner tid på.

Du jämför alltså ett fall med en dömd mördare med ett fall som är en direkt attack mot demokrati och männskliga rättigheter.

Ser du inte det märkliga i detta?

onsdag 8 april 2009 15:17:00 CEST  
Blogger roberth said...

Törnqvist tänker? Vad fan tänker du med? Röven?

onsdag 8 april 2009 16:02:00 CEST  
Blogger Sossen said...

När kommer hyllningen till Tony Olsson och Andreas Axelsson (Malexandermorden)? De var mindre delaktiga i de morden än Annika Östberg var i mordet på den 34åriga polisen Richard Helbush.

Personligen hoppas jag att samtliga dessa kriminella får sitta inne resten av deras liv.

onsdag 8 april 2009 16:58:00 CEST  
Anonymous Anonym said...

Efter den borgerliga regeringens alla missgrepp i integritets-, skatte- och arbetsmarknadspolitiska frågor har jag under en tid ändå sett en sista utväg i att rösta på Centerpartiet.

Inte så längre. Det måste finnas gränser för hur pass perverterad människosyn som får rymmas i ett politiskt parti.

Ett avskum till mördare släpps (sannolikt) fri - och Törnqvist jublar. Mångdubbelt usch!

För mig återstår nu endast Piratpartiet. Tack för det Törnqvist.

onsdag 8 april 2009 19:44:00 CEST  
Anonymous Anonym said...

Men jösses vilka naiva politiker det finns. Att jämföra Isaac och Östberg visar på synnerligen dåligt omdöme. Tyvärr brukar dåligt omdöme visa sitt fula anlete på många sätt, så vi får hoppas att du hittar nåt annat än politiken framöver.

onsdag 8 april 2009 19:49:00 CEST  
Blogger Helen Törnqvist said...

Tack till er som bidrar med intressanta inlägg. Såväl Östberg som Isaak är ju svenska medborgare. I Isaaks fall är det ju solklart att han ska hem till Sverige. Från Östbergs sida har det varit en önskan och tidigare regeringar påbörjade arbetet. Mitt hopp ställs till att regeringen satsar ännu mer på frigivningen av Isaak då man ser att man kan lyckas med "omöjliga fall".

onsdag 8 april 2009 20:21:00 CEST  
Blogger Abab said...

Men är du fortfarande helt felvrängd i hjärnan. Dawiit är en demokratikämpe som fängslats av en ondskefull regim enkom för hans fria tankars skull - det är hela den fria världens intresse att han blir frisläppt. Annika är en polismördande pundare som inte är hart mer än svensk än hennes fula blonda frisyr och ärkeariska namn!

Åt helvete med subban! Inte ett ord till!

onsdag 8 april 2009 21:22:00 CEST  
Blogger Helen Törnqvist said...

Hej Dan. Tack för din kommentar. Om du med uttrycket "felvrängd i hjärnan" menar att vi har olika åsikter så är det uppenbarligen rätt. Menar du att hon ska skickas till helvetet för att hon inte är så svensk? Eller för att pundare inte har samma värde som icke-pundare? Eller för att du är för dödsstraff? Det vore intressant att höra.

onsdag 8 april 2009 21:54:00 CEST  
Blogger Nils Nilsson said...

Jag känner såhär, och det tror jag många andra gör,

1. Visst har hon suttit förbaskat länge i fängelse och onödigt att hon sitter mera.

2. Men det var då ett jävla daltande och "hyllande", jisses. Detta är en total ickenyhet som jag aldrig kan förstå varför tidnignarna blåser upp. Ännu ett exempel på Sveriges totalt inkompetenta journalistkår.

Jag tycker ditt blogginlägg visar på hur totalt frånskilt ni politiker lever från oss vanliga svenssons. Bort med yrkespolitikerna.

onsdag 8 april 2009 22:09:00 CEST  
Blogger Helen Törnqvist said...

Hej Nils! Yrkespolitikerna?? Jag är lärare.

onsdag 8 april 2009 22:26:00 CEST  
Blogger Maestro said...

Det enda man kan säga är ju att det är tur att Törnqvist är politiker och inte ärthjärnorna (ursäkta språkbruket men något lämpligare ord än ärthjärna finns inte) som anklagar henne för att jämställa Isaak och Östberg. Vad Östberg gör är ju att hon hoppas på att diplomati kan hjälpa till att få Isaak fri, nu när det lyckats att med diplomati få Östberg överförd till Sverige. Ska det vara så svårt att förstå?

onsdag 8 april 2009 22:37:00 CEST  
Blogger Christian said...

Jag förstår att syftet var att måla upp en bild av att Sverige har duktiga diplomater, men du trampade rejält i klaveret när du blandade in Dawit Isaak. Nu har ditt inlägg blivit länkat från andra bloggar, bl.a. Ingerös. Om jag vore dig skulle jag kvickt uppdatera inlägget för att klargöra vad du tycker om Annika Östberg, hennes brott och påföljd.

onsdag 8 april 2009 23:44:00 CEST  
Blogger Helen Törnqvist said...

Tack för stödet, Maestro, även om jag inte håller med om att de verbala männen är ärthjärnor. Tack för tipset, Christian.

torsdag 9 april 2009 08:11:00 CEST  
Blogger Fredrik said...

Hörrni, nu får ni väl endå ta och tagga ner lite. Det finns ett antal intressanta frågor här, men att blanda samman alla till någon slags verbal käftsmäll mot Törnqvist är inte speciellt intressanta.

Så här skulle jag vilja bena ut det:
- Ska svenska medborgare i fängelse alltid "tas hem" oavsätt gärning, eller skall staten göra en prioritering utifrån några kriterier? Vilka?

- Ska arbetat för att ta hem medborgaren skilja sig åt beroende på om landet ifårga är en demokrati och rättstat eller inte? (är det tex mer angeläget att ta hem en knarkare från ett icke-demokratisk land än från ett demokratiskt, helt hypotetiskt)

- Rapporteringen till Östbergs hemkomst var uppsendeväckande. Varför detta engagemang? Har människor en oerhört stark känsla för att alltid få hem svenksa medborgare, eller handlar det om något annat?

- Vari består likheterna mellan ÖSterberg och Isaak? Vilka är skillnaderna.

Jag emnar inte att Törnqvist behöer fördjupa sig i allt detta, men min gissning är att mångas upprördhet bygger på att samanblandning av dessa olika delar. Diskussionen om ansträngningar för att ta hem medborgare är ju tex en intressant policyfråga, medans de uppenbara skillnaderna mellan Isaak och Österberg är mer av moralisk art (som kan ha påverkan på policyfrågan).

Och för att inte någon plattnacke ska få gör sig något:
1. Österberg brott är vedervärdigt
2. Isaak borde omedelbart friges.

torsdag 9 april 2009 08:49:00 CEST  
Anonymous Anonym said...

Här kan du läsa mer om Annika Östberg:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Annika_%C3%96stberg

Det är inte direkt nån duvunge vi pratar om.

torsdag 9 april 2009 18:52:00 CEST  
Blogger Eclipse207 said...

Kan du, Helen, förklara för dina väljare varför svenska skattepengar ska betala för transport och fortsatt fängelsevistelse för Annika Östberg. Brotten begicks i USA, hon har erkänt och dömts i amerikanskt domstol. Då ska straffet också avtjänas i USA. Att ens nämna Dawit och Östberg i samma artikel tyder på extremt dåligt omdöme.

torsdag 9 april 2009 18:52:00 CEST  
Blogger Maestro said...

Andreas. Det är mycket enkelt, Sverige har avtal med flera länder om att svenska medborgare som dömts i utlandet kan överföras till svensk fängelse för att avtjäna sitt straff. Detta gäller också omvänt, d v s utländska medborgare kan överföras till sitt ursprungsland. När så sker slipper ju i så fall Sverige stå för kriminalvårdskostnaden så i långa loppet går det nog jämnt ut.

torsdag 9 april 2009 22:19:00 CEST  
Anonymous Anonym said...

花鄉,愛情海,百威,為楓精典,比佛利,新阿里山,儷京,御花園,風華,溫莎堡,晴海冷泉,紐芬堡,歐悅,名湖水岸,歐悅,萬里仙境,北極星,皇居,禾楓.湯泉,香緹,湯野,水漾,金色河畔,戀愛,新阿里山,皇家花園,山櫻花,名家,風華,美麗殿,艾蔓,薇星,皇城,泰皇,風雅頌,欣歡,名爵,竹田驛站,薇星,風雅頌,愛摩兒,墾丁,雅柏,天母,威斯堡,嘉賓閣,伊都,衣蝶旅店,樹林月圓,萬里仙境,北極星,華都飯店,馥嘉商務,唐城,雙橡園,百老匯,紫園,夏卡爾,竹林雅緻,好來屋,馬德里,湖山度假,蔚藍海岸,約客頂級,儷灣,真善美,歐香,愛莉園,人客

lördag 14 november 2009 17:53:00 CET  

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter