onsdag 6 januari 2010

Kvinnoföretagande kan inte kvoteras

Angående kvinnors nyföretagande, som jag skrev om i mitt förra blogginlägg, skriver socialdemokraterna i sin budget för 2010 enligt följande :

"Inte minst nyföretagandet bland kvinnor behöver särskilt stärkas. Det behövs därför mer av finansierings- och rådgivningsinsatser som vänder sig särskilt till kvinnliga nyföretagare och som innebär ett konkret stöd i uppstarten av det nya företaget. Vi vill därför ersätta regeringens informationssatsning med en grundplåt för nyföretagare med särskilt fokus på att underlätta kvinnliga entreprenörers nyföretagande."

Tillväxtverkets arbete består av fyra delar: Rådgivning, utveckling av finansieringsmöjligheter, ägarskiften/mentorskap samt attityder/förebilder.

Det står inte hur stor sossarnas grundplåt för kvinnliga nyföretagare skulle vara, men på något sätt lyckas S med någon form av kvotering även i denna fråga. Företagsidén spelar ingen roll, utan om du är kvinna ska du lättare få en grundplåt. Det är ungefär som om alla pojkar skulle få fem meritpoäng gratis i skolan, bara för att de är pojkar, inte för deras insats. Märkligt i mina öron.

Men sossarna vill slopa informationskampanjen, så en KU-anmälan verkar vara ren politik.

Sakine Madon skriver lite ironiskt om kvinnoförebilder, men också om kvinnor och företagande utifrån att de kvinnliga företagarna säger att de startar företaget för att samhället behöver det. Det är en del av myntet, men varför säger då inte kvinnorna att de startar företaget för att de drömmer om det, för att de har en bra idé och vill tjäna pengar på sin dröm? Jo, för att vi inte är vana vid att kvinnor säger vad de vill för sin egen skull. För att vi i jante-landet har för få kvinnor som säger att de har gott självförtroende, vill tjäna pengar för sin egen skull, gillar att leda och säger att de har ambitioner.

Maud Olofsson bryter mot den kvinnliga normen på många sätt och det är det som folk irriterar sig på. Bra, för det ger ju Centerpartiet publicitet i alla fall. Och upphov till ideologiska resonemang.

Elisabeth Thand-Ringqvist och Mathias Knutsson bloggar också mot kvotering.
Jag bloggade om frågan i april 2009.

Etiketter: , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter