torsdag 21 april 2011

Företagande är frihet - inte fälla

Maud Olofsson skriver idag en replik på Håkan Svärdmans inlägg i debatten utifrån en rapport från Folksam om att företagande skulle vara en kvinnofälla.

Olofsson menar att regeringen inte är klar. Det är väl väldigt tydligt efter vårpropositionen där tex restaurangmomsen föreslås sänkas. Nyföretagandet har ökat de senaste tjugo månaderna. Alliansen har genomfört en trygghetsreform för företagare, som måste göras känd hos Försäkringskassan, som har ansvaret att i mötet med företagare skapa förtroende och ge upplysning om reformen och företagarnas rättigheter och skyldigheter. Givetvis hänger det på företagaren att informera sig, men nog har Försäkringskassan ett viktigt arbete i att ge korrekt och pedagogisk information och just visa förtroende för företagarna, så att de verkligen tar tillvara sina rättigheter, för sin egen del och för statistikens. Företagare förtjänar förtroende, inte misstänkliggörande.

Företagande medför frihet att disponera sin tid. Självklart föreligger en risk i att påta sig större ansvar för hushållet för den som jobbar hemifrån, men en sådan risk elimineras med informella avtal kring hushållsarbetet. Denna diskussion handlar inte om företagande i sig, utan om jämställdhet i praktiken, som skapas mellan individer i vardagen.

Friheten ligger också i bemötandet från omvärlden. Det måste ses som okej att göra vinst i företag som arbetar för mjuka värden inom vård, skola, omsorg och liknande tjänster.

Reformer jag skulle önska framöver för företagarna är faktiska skatteinbetalningar istället för preliminära. Man kan också tänka sig autogiro för dessa skatteinbetalningar. Att förenkla arbetsrätten och se den ur ett individperspektiv finns också på önskelistan.

Varje sysselsättning har ett värde i sig. Inte finns det några "skitjobb". Att arbeta som försäljare och att göra det på provision är beundransvärt och lärorikt. Det arbetet är faktiskt något som påminner om att vara valarbetare. Det vet vi väl alla som har varit valrörelseaktiva, att man måste skura valstugans golv ett antal gånger innan man kan nå toppen. I övrigt blir Karin Wanngård en intressant s-motståndare i stockholmsdebatten. Hon säger sig ju arbeta för näringslivet.
Johan Hedin bloggar också.

Etiketter: , , ,

3 Comments:

Blogger Andreas said...

"Friheten ligger också i bemötandet från omvärlden. Det måste ses som okej att göra vinst i företag som arbetar för mjuka värden inom vård, skola, omsorg och liknande tjänster."

Det är ju redan det.


"Varje sysselsättning har ett värde i sig. Inte finns det några "skitjobb"."

Fast du är nog inte för prostitution.

Intressant hur vissa jobb ska kontrolleras enligt staten.

torsdag 21 april 2011 16:05:00 CEST  
Blogger Helen Törnqvist said...

Hej Andreas. Tack för din kommentar. Det är en lång väg att vandra för att vinst ska ses som okej för friskolor och vårdföretag mfl välfärdsföretag. Mvh /Helen.

fredag 22 april 2011 20:27:00 CEST  
Anonymous Anonym said...

DET SVARTA HÅLET

måndag 25 april 2011 22:18:00 CEST  

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter