torsdag 20 december 2012

Diskussionen om idéprogrammet behövs

Åh, vad roligt att nyss se statistikräknaren idag. Den avsöljade att min blogg har visats 49 000 gånger, sedan jag började blogga våren 2008. Hur många gånger som jag själv har tittat på sidan förtäljer inte historien :) Totalt 1474 blogginlägg har det blivit än så länge och här kommer ännu ett.

Idag fick jag och många andra i centersverige ett brev från vår kära partiordförande Annie Lööf. Det handlade om idéprogrammet och Framtidsbygget. Hon skriver att diskussionen ska hållas levande kring det förslag som idéprogramsgruppen har skrivit fram till partistyrelsen. Partistyrelsen vill ha in synpunkter före 5 februari. Lööf skriver: "En levande idédiskussion gör oss starka, och ger stämmoombuden goda argument som vägledning när de i mars ska fatta beslut om vårt nya idéprogram." Mycket bra och tydligt av ordföranden i Sveriges mest öppna parti, en titel som för övrigt Socialdemokraterna försökt ta upp tävlan om.

Det slår mig att just diskussionen är så viktig. De värderingar som står i idéprogrammet ska vi leva med i tiotals år framöver. Värderingarna ska bära våra politiska idéer in i framtiden. Någon undrar över hur människor kan vara så främmande för att folk ska få avgöra hur många han/hon vill vara gift med. Men för den som aldrig har tänkt en sådan tanke - att det ska stå var och en fritt att få avgöra vilket liv han/hon vill leva - måste det ju diskuteras och vridas på många gånger. Den som har varit med i Centerstudenter eller CUF i flera år och har diskuterat och debatterat människors självbestämmande på varenda kurs ligger det inte långt borta att tänka att var och en kan ta ansvar för sina handlingar och livsval. Den debattvane kan tycka att valet är självklart, men den som inte har vänt och vridit på tankarna utifrån vad som är individens frihet måste ges chansen. Det är också därför som debatten fram till stämman i slutet av mars är såpass viktig. Diskussionen om innehållet i liggande förslag till idéprogram betyder inte att idéprogramgruppen har gjort ett dåligt arbete - tvärtom.

Hallands Nyheter menar att programmet är ofärdigt och har glömt begreppet rättvisa, även om man berömmer resonemang kring miljö och frihet. Östersundsposten fångar hållbarheten som är ett perspektiv i alla politikområden. Norrköpings Tidningar rapporterar också. Göteborgsposten menar att programmet kräver knådning och bearbetning. Maria Ludvigsson skriver i SvD om hur Centerpartiets politik skulle kunna få glesbygden och dess befolkning att växa och utvecklas ytterligare.

Kristina Jonäng skriver intressant om hur Centerpartiet bör agera både brobyggare och bråkstake i Alliansen. Läs också Johan Norbergs fenomenala kolumn om fri invandring i Metro. Där får vi perspektiv och den ger mig insikten om hur mycket det finns att lära av historien.

Christian Ottosson och Kristina Östman bloggar.

Etiketter: , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter