söndag 16 december 2012

Tillagningskök i Stockholms skolor

I torsdags antog Utbildningsnämnden i Stockholm en verksamhetsplan inkl budget för 2013. I samband med detta lade Alliansen ett förslag till beslut där vi skrev att:
 
"Få frågor engagerar så mycket som skolmat. Stockholm ska bli en föregångskommun när det gäller skolmaten, som ska vara näringsrik och god. Att öka andelen tillagningskök i Stockholms skolor är ett mål. Med tillagningskök skapas möjligheter för skolan att utveckla skolmaten. Vid varje ny- och ombyggnation ska möjligheten prövas till om skolan kan få tillagningskök istället för mottagningskök."

I ett gemensamt pressmeddelande skrev vi följande:

Stockholms skolor ska få bättre skolkök


Vid varje ny- och ombyggnation ska möjligheten prövas om skolan kan få tillagningskök istället för mottagningskök. Det beslutade alliansen i utbildningsnämnden under gårdagens nämndsammanträde.
Stockholms skolor ska få bättre skolkök

Vid varje ny- och ombyggnation ska möjligheten prövas om skolan kan få tillagningskök istället för mottagningskök. Det beslutade alliansen i utbildningsnämnden under gårdagens nämndsammanträde.

– Skolmaten är viktig. Den ska vara god och näringsrik så att alla elever äter och klarar av en hel skoldag. Att öka andelen tillagningskök i Stockholms skolor är därför ett tydligt politiskt mål. Med egna tillagningskök skapas möjligheter för skolan att utveckla och kvalitetshöja skolmaten, säger skolborgarrådet Lotta Edholm (FP).

– Vi behöver en helhetssyn på elevernas skolmiljö där maten är en viktig del. Vi kommer nu att pröva möjligheten till tillagningskök under året vilket känns mycket positivt. Det här är något som vi har drivit länge, så beslutet är efterlängtat, säger Christoffer Järkeborn (M).

– Med egna kök ökar möjligheten att laga näringsrik mat som doftar och smakar gott, vilket stärker elever att orka lära hela skoldagen. Dessutom minskar transporterna och med det miljöpåverkan, säger Helen Törnqvist (C).

– Stockholm ska bli en föregångskommun där elever och personal i skolan vet att de får en god, näringsrik och säker mat. Maten och måltiden är viktig för hälsa och välbefinnande. Bra skolmat av hög kvalitet är viktig för elevers prestationer, säger Ella Bohlin (KD).

Fakta:
Idag har ungefär 60 % av skolorna (83 av 141) tillagningskök

Lotta Edholm bloggar. Moderaterna skriver.

Etiketter: , , , , ,

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Vad kostar det? Vad blir portionspriset jämfört med att maten lagas centralt och vad är investeringskostnaden att bygga om/till nya kök på de skolor som saknar möjlighet för tillagning?

söndag 16 december 2012 13:15:00 CET  
Blogger Helen Törnqvist said...

Hej! Tack för din kommentar. Det har jag faktiskt inte någon uppgift om. Mvh Helen

tisdag 18 december 2012 16:10:00 CET  

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter