tisdag 18 juni 2013

Maten i förskolan i fokus

I förra veckan lade Alliansen i Bromma på stadsdelsnämndsmötet en skrivelse som lyfter vikten av kvaliteten på maten i förskolan. Det är en fråga som jag har tagit upp flera gånger och nu fick vi en förnämlig sammanställning över statusen på förskolornas kök. Enbart 8 av 58 kommunala förskolor har ett tillagningskök. Nämnden erfar att de äldres upplevelse av måltiderna blir bättre om maten är platslagad. Detta är en självklarhet. "Matlådan med rester blir väl aldrig lika god som den nyligen lagade middagen", som min folkpartistiske gruppledarkollega sa.

Vi från Centerpartiet brinner ju för matfrågorna, inte bara för att vi älskar att äta mat, utan för att det är en fråga om vardagsfrihet. Att föräldrarna kan lita på att deras barn får näringsriktig, god, väldoftande mat av varierat slag. Att måltidsupplevelsen blir unik varje dag. Att måltidstillfället blir pedagogiskt och språkutvecklande. Att just deras telning får mat som är lagad från grunden med fina råvaror, lagom varm och säker. Nedan följer skrivelsen:

"Det positiva sambandet mellan kost, rörelse och hälsa grundläggs i förskoleåldern och är positivt för lärandet. Alla barn har rätt till god, varierad och näringsriktig mat i förskolan. Måltiderna fyller också en viktig pedagogisk funktion.

Stadsdelsnämndens erfarenheter säger att platslagad mat för de äldre ger högre kvalitet, bättre smak och en rikare upplevelse än om den värms upp, kommer med catering eller serveras som halvfabrikat. Av Bromma stadsdelsnämnds 58 kommunala förskolor har åtta stycken egna tillagningskök. På lång sikt ser nämnden att samtliga förskolor har ett eget tillagningskök där maten görs från grunden. En inventering av vilka behov som föreligger för att nå detta mål bör ligga till grund för en plan för platslagad mat på alla Brommas kommunala förskolor.
Till verksamhetsplanen och brukarundersökningen för 2014 önskar Alliansen ett mål som mäter kvaliteten på maten och måltidsupplevelsen i förskolorna."

Livsmedelsverket har riktlinjer för mat i förskolan. Förskoleforum skriver om måltider i förskolan. Astma- och allergiförbundet skriver om säker mat. SkolmatSverige guidar kring skolmåltider. BarnensBästaBord bloggar om mat i förskolan.

Etiketter: , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter