lördag 31 augusti 2013

Redig regelförenkling av Lööf

Igår kom nyheten om att det tänkta kravet på månadsuppgiftslämning för företag stoppats. Näringsminister Annie Lööf har varit mycket kritisk till denna reform som skulle ge företagen extra administrativa pålagor istället för att de kan jobba med att utveckla en affärsidé, rekrytera rätt människor eller sälja sina varor och tjänster. Igår kunde hon berätta i Dagens Industri om denna och andra regelförenklingar för företag.

Både Företagarna och Svenskt Näringsliv mötte förslaget med lättnad och glädje, vilket är lätt att förstå. Förslaget måste ha dykt upp på något kontor någonstans där väldigt få personer med egen erfarenhet av företagande fanns i närheten. För min del, som både vuxit upp med företagande föräldrar och driver eget företag, förstår jag att denna reform hade kväst företagarglöden och tvingat in företagarna på kontoret istället för att utveckla en affärsidé eller jobba med försäljning.

Att lämna kontrolluppgifter om anställda vid tolv gånger per år istället för en gång årligen hade krävt krångel och extra administration för företagarna. Det ligger också i förslagets grund ett misstänkliggörande mot företagare. Som om mer kontroll skulle innebära större ärlighet. De allra flesta företagare vill göra rätt och göra rätt för sig. Men om administrationen blir alltför tung är risken att det uppstår slarv eller att man helt enkelt struntar i att anställa folk och jobbar lite till själv. Det hade inte blivit lättare att rekrytera nya företagare.

Igår presenterade FöretagarFörbundet en studie som visar att de flesta småföretagare jobbar över de vanliga 40 timmarna i veckan. Sexton procent jobbar hela 60 timmar i veckan. Det kan ju vara spännande och stimulerande en tid, men vid tex familjebildning eller psykisk skörhet kan det vara pressande i det långa loppet.

Lööf tillsätter också en utredning om att det ska bli lättare att i bokföringen använda kontantmetoden, istället för faktureringsmetoden. Den senare kan vara bra i ett initialt skede då inte så mycket kapital är upparbetat i företaget, men i längden innebär det dubbla arbetsuppgifter i bokföringen.

Enligt Lööfs förslag blir det lättare att hyra ut verksamhetslokaler och en samordning av moms- och inkomstdeklarationer för mindre företag ska ske. Det är bra och viktiga centerreformer. Ytterligare förslag som jag önskar se är:
  • Faktiska skatteinbetalningar istället för preliminära.
  • Att arbetsgivardeklarationen för mindre företag går att samordna med momsdeklarationen så att den kan ske kvartals- eller halvårsvis.
  • Kvalitetssäkra skatteverkshandläggarna. Anställning nära företagsledning eller verksamhet som egenföretagare ska vara ett krav.
  • En reformerad arbetsrätt där du som företagare får förfoga över dina resurser på bästa sätt utan att facket lägger sin näsa i blöt.

Etiketter: , , , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter