söndag 29 december 2013

Lööf ger tydliga besked för fler företag

Idag ger vår partiledare Annie Lööf en del raka besked i en intervju i SvD. Lööf menar att det är orimligt att förbjuda olika företagsformer inom välfärden, hon vill att Centerpartiet växer i valet och anser att det bästa vore om Centerpartiet även innehade arbetsmarknadsministerposten.

Förslagen som Lööf räknar upp för att åstadkomma en bättre arbetsmarknad kan tyckas gamla, men faktum är att Centerpartiet ännu inte har fått med sig övriga alliansvänner på dessa jobbskapande åtgärder: Turordningsreglerna måste förändras, arbetsgivaravgifterna måste sänkas och sjuklönekostnaderna för företag måste sänkas. Det måste helt enkelt bli enklare att driva företag, så att fler vill förverkliga affärsidéer och livnära sig på sina drömmar.

Om regelkrångel och företagares osäkerhet skriver idag Carolina Dahlman som är egenföretagare. Hon har fått en skatteinbetalningsavi för retroaktiv skatt sedan sju år, vilket givetvis känns bittert, osäkert och svårt. Detta måste hon ju givetvis ha fått besked om flera år tidigare.

Det framgår klart och tydligt av reportaget med Lööf att hon och Centerpartiet är suget på att genomföra fler reformer för ett grönare, friare och mer företagsamt Sverige. Maria Ludvigsson tipsade allianspolitiker igår om att försöka sätta sig in i oppositionens perspektiv - om än med sina borgerliga ideologiska glasögon på sig - för att se behoven av reformer. Och nog är en sådan synvända viktig och givande.

Med kritiska ögon blir det tydligt att trösklarna till arbetsmarknaden är för höga för unga och invandrade. Det finns åtskilligt att göra för miljövänlighet i vardagen, men också reformer som på bred front skulle öka återvinning och återbruk. Och det måste bli lättare att driva företag i såväl storstad som på landsbygd. När företagsamheten skjuter i höjden på de små orterna gör de sig attraktiva för både turister, sommargäster och boende. Staten kan inte skapa företagen, utan det sker av människor med idéer, tid och kraft. Men förutsättningarna för företagen skapas till stor del av staten i form av regler, lagrum, signaler och skattepolitik. Och där är det en tydlig skiljelinje mellan Centerpartiet och övriga alliansvänner, även om inte jag skulle vilja kalla det för en spricka, utan ett välbehövligt, rakryggat ställningstagande, som ju också kan vara hälsosamt och hållbart även i den bästa av familjer.

Etiketter: , , , , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter