fredag 23 januari 2009

SvD Näringsliv engagerar idag

När jag bläddrade igenom morgontidningarna var det idag SvD Näringsliv jag vaknade till av. Maktspel förekommer väl överallt, där någon - oavsett kön - ska väljas, men att det fortfarande är få kvinnor i valberedningarna och bara 18 % kvinnor i börsbolagens styrelser är omodernt. 4 av 163 bolag har jämn könsfördelning. Frågan är om det måste vara jämställt överallt - är det ett problem? Visst är det ett strukturellt problem. Och tyvärr verkar det som om företagande fortfarande är förknippat med manlighet och i annat fall talar vi om 'kvinnligt företagande'? Förebilder är bra. Ang bolagsstyrelserna: I sämre tider gör man färre förändringar, siar de kunniga. Stora bolag är dock bättre än mindre bolag. Slutsatsen är alltså att det är en risk att ha kvinnor med i styrelsen. Men tänk om styrelserna blir mer mångfacetterade med lite jämnare könsfördelning? Att det snarare är ett vasst vapen att se till mångfald snarare än enfald. Att konsumentkännedomen, målgruppskänslan och konkurrenskraften ökar. För att få en skjuts framåt skulle man kunna införa kvotering under en tidsperiod (tex 5 år) för att börsbolagen inte inser sitt och Sveriges eget bästa och för att bygga upp en kompetens bland kvinnor vad gäller bolagsstyrelseskap, men också få flera att komma som nya samtidigt. "Normala" valberedningar sköter ju det där med kvotering ändå, då man inser att en mixad grupp är den bästa gruppen och att kön är en viktig faktor. Man kan också fundera över om en morot är en bättre metod dvs lägre bolagsskatt om könsfördelningen är jämnt fördelad. Ett tredje alternativ är att införa en jämställdhetsmärkning (som får användas av bolag som har 40-60%-könsrepresentation) som anges vid sidan av börsbolagets namn för att den medvetne konsumenten kan göra ett val. Eller så är det helt enkelt så att de bolag som har en rätt så jämn fördelning själva tjänar på det och går stärkta genom krisen. Jag tror att företagsvärlden har mycket att lära av föreningsvärldens arbete med jämställdhet. Jag vet att det var en lång väg, många jämställdhetsutbildningar och hårt arbete för Riksidrottsförbundet att få en kvinna som ordförande. Mera forskning och dokumentation om de som lyckas! Såg att även Annie funderar över jämställdhet nu.

Etiketter: , , , , ,

2 Comments:

Blogger Roger Irve said...

Själv tycker jag en sån här fråga är minst lika viktig: http://etc.se/artikel/19734/regeringen-utestaenger-kvinnor-fran-jobben
...men den kan du säkert kontra med att det är fel på LAS....

fredag 23 januari 2009 20:06:00 CET  
Blogger Helen Törnqvist said...

Tack för tipset, Roger Irve. Härligt att du läser min blogg, även om det luktar vänstertolkning av statistiken. Är det så nattsvart? Det finns mycket att göra på jämställdhetsområdet. Jag fick idag reda på tt sjukskrivningarna i offentlig sektor har minskat lite bland kvinnorna, men att männen dragit ifrån och att sjukskrivningarna minskat mer bland männen.

lördag 24 januari 2009 21:22:00 CET  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter