söndag 15 februari 2009

Könsneutrala äktenskap - även i praktiken

I Centerpartiets kyrkovalsplattform till valet 2005 stod följande att läsa: "Centerpartiet har tagit ställning för att samhällets juridiska äktenskapslagstiftning ska vara könsneutral. Genom Svenska kyrkans fria roll gentemot staten är det lika självklart för oss att det måste vara upp till varje samfund att själv hantera frågor som rör de egna ritualerna och akterna." Nio biskopar tyckte häromveckan att Svenska Kyrkan ska avsäga sig vigselrätten. Varför just nu? Kanske för att försöka gå runt frågan om samkönade äktenskap. Kanske för att slippa ta fighten med medarbetare ute i stiften. Eller för att de inte tycker att kyrkbröllop är så viktigt. Fyra andra biskopar tyckte att de nio var fel ute. Så gick idag gruppledarna för Centerpartiet och (S) i kyrkomötet ut och sa sina åsikter. Och ja, nio biskopar har fel. Seglora smedja, Blogge bloggelito håller med. Teologin handlar om tolkningar. Det är bara femtio år sedan i vår tvåtusenåriga tro en kvinna kunde bli präst. Idag tycker de flesta att det är normalt och det är snarare avvikande att tycka att kvinnliga präster är sämre, bara för att de är just kvinnor.

För mig är det här en fråga om alla människors lika rätt och värde. Att mina homosexuella kompisar behandlas med samma respekt och värde som jag och andra heterosexuella. Att inför Gud är vi alla lika och kärleken är vacker och äkta. Allt annat känns som apartheid.

Märta Leijon var en centerkvinna som stred för kvinnliga präster. Märta Leijons reservation från en tidigare debatt låg till grund för det förslag om kvinnliga präster som regeringen lade fram år 1950, och som slutligen resulterade i kvinnors tillträde till prästämbetet. På samma sätt tycker jag att Centerpartiet idag ska stå upp för förverkligandet av den könsneutrala äktenskapslagstiftningen. Med rätt till kyrkbröllop för alla. Och då finns det inte någon förhandling. En präst ska inte kunna neka till att viga två personer: Varken sär- eller samkönade. Men självklart ska det finnas en möjlighet för personer att göra ett val av präst. Vet man att en präst är fördomsfull eller kanske gjort sig känd för att inte gilla homosexuella så väljer man inte den prästen. Om en präst har regnbågsflaggan och jämställdhetsmärket efter sitt namn på webben vet man ju att han/hon är att rekommendera.

Men kyrkostyrelsen menar att begreppet äktenskap enbart bör avse relationen mellan kvinna och man. Kyrkomötet i oktober avgör om Svenska Kyrkan ska behålla vigselrätten.

Enligt Svenska Kyrkans hemsida står att läsa: "Kyrkostyrelsen har tagit fram ett förslag till ny vigselordning för par med samma kön. Detta som ett underlag för kyrkomötets beslut i höst.Vigselordningen kan komma till användning om kyrkomötet beslutar att par med samma kön ska få gifta sig i kyrkan. I förslaget används ordet äktenskap även för par av samma kön. Skillnaden mellan vigselordningarna för par av samma respektive olika kön är bland annat att en del bibelord bytts ut och att formuleringarna är modernare." Det känns ju inte som om man behandlar alla med lika rätt och värde i sådant fall, eller?

Förslaget är ute på remiss till Svenska kyrkans tretton stift, som ska svara senast den 15 april.

Många i debatten ogillar att politiska partier lägger sig i debatten, men nu råkar det vara politiska partier som är nomineringsgrupper. Jag kan tycka att det finns en poäng med att utreda något annat sätt att styra kyrkan, utan att anställda själva styr och leder den organisation de jobbar för.

Etiketter: , , , ,

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

om det handlar om "alla människors lika rätt och värde" varför är det då bara homo och hetro par som ska få gifta sig?

Slutsatsen måste vara att du anser att alla andra inte har samma värde, vad grundar du det på?

lördag 7 mars 2009 kl. 16:41:00 CET  
Blogger Helen Törnqvist said...

Hej Nineve! Tack för kommentaren. Vad menar du? Självklart ska även trans- och bipersoner också få gifta sig. Eller har jag missat något? Upplys mig gärna! Mvh /Helen

lördag 7 mars 2009 kl. 20:44:00 CET  
Anonymous Anonym said...

Ja det har du, kan du inte tänka dig att det finns andra männikor än homo och hetro par, trans och bi personer???

Du känner inga andra? Du har inga andra typer av relationer?

lördag 7 mars 2009 kl. 21:11:00 CET  
Blogger Helen Törnqvist said...

Hej igen Nineve. Ok, vi är överens om bi- och trans-personer. Menar du att heterosexuella VÄNNER ska få gifta sig? Eller homosexuella vänner? Vad menar du? Tidelag är ju inte okej. Kan du tala i klarspråk?

lördag 7 mars 2009 kl. 22:30:00 CET  
Anonymous Anonym said...

Vad är det du inte förstår?

Klart att äktenskapslagstiftningen inte kan ha något med människans värde att göra när den bara omfattar vissa människor. Finns idag inte ens något förlsag om "äktenskap för alla"

måndag 9 mars 2009 kl. 12:53:00 CET  

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter