onsdag 10 mars 2010

Välfärdsföretag på export

Svenska skolföretag går på export. Fantastiskt att den svenska modellen med en skolpeng som möjliggör en existens av fristående skolor och deras tillgänglighet för alla brukare anammas av andra länder, men också kan gynna svenska företag. Kan man prata om en välfärdsindustrin och se att vänsterpartierna blir positiva till vinst i välfärdsföretag? Artiklen bevisar också att man mycket väl kan prata om kvalitet och vinst samtidigt.

Etiketter: , ,

4 Comments:

Blogger Roger Irve Malm said...

Varför skall våra skattepengar bli till vinst för en enklid intressent, när de kan återinvesteras i det allmänas intresse? Det om något är att respektera skatternas funktion.

onsdag 10 mars 2010 18:42:00 CET  
Blogger Helen Törnqvist said...

Fast det allmännas intresse är väl att investera vidare i skolor, bygga nya och bygga till skolor, satsa på personalen i form av en bonus eller personalresa, kompetensutveckla, köpa in läromedel och skönlitteratur, starta fler klasser och att lägga upp en buffert som kan användas i kärvare tider? Varför ska politiken pilla i detaljer och undergräva vissa företagares villkor?

onsdag 10 mars 2010 18:52:00 CET  
Blogger Mirou said...

Ditt argument saknar inte poäng, men jag förstår inte hur det motsäger det R I M säger. Problemet är dock att du glömmer redovisa om kravet på vinst som skol/välfärdsföretag har gentemot sina aktieägare. Detta brukar då ligga på MINST fem procent av en budget. Det är väldigt mycket pengar! Det kravet har man inte den kommunala verksamheten vilket är lugnande. För rent krasst, vad mer går att spara stort på än personal? Sedan anser jag det är ett märkligt påstående att politiker brukar pilla i detaljer utan jag är van att det delegeras över till förvaltningen. Så har det iallafall fungerat i de skolnämnder jag har suttit i.

onsdag 10 mars 2010 21:53:00 CET  
Blogger Helen Törnqvist said...

Hej Mirou. Tack för din kommentar. Den kommunala verksamheten ska ju gå plus minus noll. Ibland kan man tyvärr se tendenser till viss ovarsamhet av skattemedel i kommunala skolor där det varken finns något krav på vinst eller krav på att hålla budget. Det är inte okej. Jag anser att politiker försöker pilla i detaljer när de ska styra företag hur deras pengar ska användas.

onsdag 10 mars 2010 22:51:00 CET  

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter