lördag 29 maj 2010

Företagarfrågan - tron på individens förmåga

Igår presenterade Anders Flanking en sjutton-punkters-rapport om hur Centerpartiet vill arbeta för att göra det enklare, roligare och lönsammare att starta och driva företag. Hela tanken bygger på att Centerpartiet tror på individen, hennes drivkrafter, idéer och förmåga att ta ansvar för sig själv och andra.

Maud Olofsson var med i morgonsoffan och menade att man ska "Skapa sitt eget jobb". Viktigt är att fortsätta sänka arbetsgivaravgifterna och egenavgifterna för alla företag. Dessutom att göra arbetsrätten mer flexibel. Enligt en undersökning av NUTEK och SCB från 2008 är största hindret för tillväxt i företaget att företagaren har brist på egen tid. Tid kan man bara köpa genom att anställa någon. Att anställa någon tar tid i sig, men är det rätt person kan företagaren få igen tid och därmed utöka verksamheten. Problemet är bara att en tung bevisbörda alltid ligger på företagaren kring uppsägningar, arbetsbrist, förtursrätt osv. Företagarna måste visas förtroende av såväl samhälle som allmänhet.

Regelkostnaderna har redan minskat med 3,3 miljarder för företagen. Jordbruksdepartementet visar vägen och har minskat regelkostnaderna med 37 %, enligt Tillväxtverket. Grundförutsättningarna för företagandet blir enklare, roligare och lönsammare, tack vare en centerpartistisk näringsminister.

De nya jobben finns i företagen. Antalet företag och arbetsställen har ökat sedan Alliansen tillträdde. Enligt SCB:s företagsregister finns följande statistik:

År
Antal företag
Antal arbetsställen

2009
976 790 1 053 169
2008
965 589 1 041 773
2007
945 801 1 021 083
2006
917 568 991 824
2005
900 151 974 576

Men hur ska fler kunna starta företag? Trenden, enligt Tillväxtverket, är att allt fler startar företag för att de vill arbeta självständigt och förverkliga sina idéer, snarare än att förhindra eller gå från arbetslöshet. De vill ge drömmen en chans. Därför tror jag att den målgrupp som är mest benägen att starta företag är personer som känner att de är lite nöjda med utvecklingen på arbetet. De vill ta med sig sin kunskap till att starta ett företag inom branschen. Ett hinder till att våga kasta sig loss kan vara brist på riskkapital. Ett annat problem är LAS, då många människor klamrar sig fast i rädsla för att förlora grundtryggheten. Tack vare Alliansen sjösätts - såvitt jag har förstått - trygghetsreform för företagare i juli 2010.

Att ha rådgivningscheckar är viktigt för att öppna upp rådgivningen inför nystartande av företag. Där kan tillgängligheten ha en stor betydelse. Åtminstone för den som har en anställning och vill ta steget till att starta upp ett företag. Då blir klämdagar, söndagar och juli månad den tid som finns för att inhämta kunskap för att skriva en affärsplan och göra en budget som ska testas gentemot en coach eller rådgivare. Det är inte alltid nyföretagare vill berätta om sina planer på arbetsplatsen innan idéerna tagit form. Istället för att ta ledigt en dag för ändamålet kanske man låter bli. Rådgivning skulle också kunna vara specialiserad gentemot olika branscher.

Starta-eget-coachen som Maud Olofsson föreslår skulle vara en stor hjälp för den som vill ha uppmuntran, kritik, kunskap och goda råd. Precis som man får gå på föräldrakurs inför barnafödsel skulle en företagarkurs i grupp erbjudas av Arbetsförmedlingen. Lite mer företagarprofylax, helt enkelt. Centerpartiet har arbetat länge för att entreprenörskap ska bli en del av gymnasieskolan och för att alla elever ska få chans att driva ett företag inom ramen för Ung Företagsamhet. Vi behöver en skola för växande, som förmedlar tron på individen med ett entreprenöriellt lärande.

Passa på att vinna ett aktiebolag på Centerpartiets hemsida.

Johan Hedin, Per Ankersjö, Oscar Fredriksson, Magnus Andersson, Johan Pettersson, Dayana Jadarian, Elias Giertz, Magnus Persson mfl bloggar.

Etiketter: , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter