onsdag 16 juni 2010

Olofsson har en vision och en plan för energin

Maud Olofsson ger de rödgröna svar på tal om energipolitiken på DN debatt idag. Och det med besked. Målet är och har alltid varit 100 % förnyelsebar energi. Sedan folkomröstningen 1980. Vi är inte där än. Men vi kan ju inte strypa energitillförseln i tron att förnyelsebara energikällor skulle poppa upp ur jorden som svampar. Därför behövs kärnkraften. I väntan på uppbyggnad och utveckling av den förnyelsebara energin. Olofsson är på god väg. Tack vare gröna certifikat, en överenskommelse inom Alliansen samt gröna företag som vill och vågar ta risken att starta projekt inom förnyelsebara energin. Men det tar tid. Olofssons fråga till de rödgröna är högst relevant:

"Om oppositionen mot förmodan skulle få styra energipolitiken så väntar fullständig osäkerhet om de långsiktiga villkoren. Vem vågar investera i framtidens förnybara energi om politiken byter kurs med några veckors mellanrum?"

Magnus Andersson bloggar också.

Etiketter: , , ,

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Nej du, nya energialternativ poppar inte bara upp. Men det kanske kunde göra det lite mer om det satsades mer pengar på det, t.ex av de som satsas på kärnkraften.
Oblekta varor och annat miljövänligt "poppade" inte heller upp i affärerna förrän vi visade att vi hellre ville ha det.
Där har du den "gordiska knuten". Så länge kärnkraftsindustrin och näringslivet inte får incitament att utveckla alternativ, så gör dom det inte.
Det finns ingen, varken ond eller god vilja hos näringslivet, det finns bara vinstintresse (som lite väl ofta visar sig vara dålig) men om man hela tiden faller till föga och skjuter upp kärnkraftsavvecklingen så kan du väl inte själv tro på att det någonsin kommer att "poppa" upp alternativ.

onsdag 16 juni 2010 kl. 22:13:00 CEST  
Blogger Helen Törnqvist said...

Tack för din kommentar, Peter. Det satsas pengar på det förnyelsebara. Under 2009 satsades uppskattningsvis runt åtta miljarder kronor i över 200 nya vindkraftverk med en sammanlagd kapacitet på upp emot 500 megawatt. Investeringarna var de dubbla jämfört med 2008. Däremot kommer med alliansöverenskommelsen inte en statlig krona att satsas i kärnkraft. Mvh /Helen

torsdag 17 juni 2010 kl. 17:24:00 CEST  

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter