tisdag 15 mars 2011

Bibliotek kan bli mer kundnyttiga

Alliansfritt Sverige uppmärksammar min debattartikel om företags- och organisationsdrivna bibliotek, vilket jag givetvis uppskattar. Visst finns det mer att hämta ur Svensk Biblioteksförenings rapport för den som vill fundera över effektivitet och personaltäthet i biblioteken. Visst finns det att orda om utlåningsstatistik och vilka år man jämför med varandra.

Jag vill lyfta driftsformen av bibliotek för att visa på dels hur bibliotek faktiskt växte fram innan de började regleras och formaliseras, dels hur företag och organisationer skulle kunna öka utlåningen genom att få förtroendet att driva biblioteksverksamhet som riktar sig mer utåt. Nacka är ett positivt exempel för övriga kommuner då man fokuserar kvalitet och vågar testa nya sätt för att vända trenden med färre utlån i kategorin skönlitteratur för vuxna.

Nacka presenterar en biblioteksutredning väldigt tydligt på sin hemsida. På s 2 i en utredning om Dieselverkstaden, det personaldrivna biblioteket, vilket står som förebild för föreslagen upphandling, står att läsa:

"Biblioteket mäter och rapporterar en rad mått som utlån, besök osv. Jämfört med år 2005 så har dessa mått ökat stadigt, och vissa med mer än 100 procent. Om dessa mått representerar de variabler som tillsammans skapar ett bibliotek av god kvalitet, så är slutsatsen att medborgarna idag får bättre biblioteksverksamhet än år 2005. Det är dock svårt att säga om och i så fall i vilken omfattning detta är en effekt av att biblioteket verkar i egen regi.

Utredningen visar att övergången från kommunal till egen regi har effekten att personalen upplever sig friare och att deras arbetssätt förändrats. Biblioteket är inte heller bundet till Lagen om offentlig upphandling vilket anges ha ökat möjligheterna att inhandla media. En framgångsfaktor för verksamheten bedöms vara att personalen som samägt verksamheten sedan 2006 har kommit överens på ett bra sätt om verksamhetens inriktning, ersättningar till anställda, etc. Samägande med flera ägare på detta sätt kan i andra verksamheter leda till problem när oenigheter uppkommer."

Företags- och organisationsägda bibliotek skulle göra att tillgängligheten till böcker ökade, menar Stockholmscentern. En viktig del skulle också kunna vara att nå nya målgrupper och att skapa läslust för personer som inte frivilligläser. Frivilligläsningen är viktig för läsförståelsen.

Tänk ett bibliotek som samarbetar med fotbollsklubben. Som kommer ut varje torsdag till stretchingen och tipsar om bra böcker. Fotbollstränaren som klappar om spelarna för en bra träning och ett bra boklån innan de cyklar hem.

Eller när bokvagnen cyklar in vid Ängbybadet och med en välkänd musikslinga får badgästerna att köa till sommarens mest populära titlar av Camilla Läckberg och Leif GW Persson.

Och när Bromma bibliotek kan erbjuda sagoläsning i samband med barnkalaset som samarrangeras med ett litet cateringföretag. Kalaset avslutas med bokutlåning till barn och föräldrar som hämtar barnen. "Att ha mer kommers i kulturen och mer kultur i kommersen" är en tanke som Elisabeth Thand-Ringqvist i Stockholmscentern myntat. Biblioteken måste helt enkelt bli mer spännande och kundnyttiga, vilket de kan bli om några får drivas i privat regi.

Etiketter: , , ,

9 Comments:

Blogger Anders said...

http://biblioteket.se/default.asp?id=5511&refid=5512

torsdag 17 mars 2011 kl. 16:13:00 CET  
Blogger Unknown said...

"Tänk ett bibliotek som samarbetar med fotbollsklubben. Som kommer ut varje torsdag till stretchingen och tipsar om bra böcker. Fotbollstränaren som klappar om spelarna för en bra träning och ett bra boklån innan de cyklar hem."

Tänk en fotbollsklubb som gör det till en grej att avsluta varje match på det lokala biblioteket. Som kommer in varje torsdag till biblioteket och får bra tips av flera bibliotekarier om bra böcker. Som kan botanisera bland bibliotekets alla hyllor och själva välja böcker som intresserar dem. Fotbollstränaren som klappar om spelarna för en bra träning och ett bra boklån innan de alla cyklar hem.

"Eller när bokvagnen cyklar in vid Ängbybadet och med en välkänd musikslinga får badgästerna att köa till sommarens mest populära titlar av Camilla Läckberg och Leif GW Persson."

I hate to break this to you, men Bokbussen är ingen glassbil. Den största och viktigaste skillnaden dem emellan, utöver att glassbilen distribuerar glass och bokbussen böcker, är att bokbussen inte har något vinstintresse. Så länge det ligger till så, så kommer den att kunna fortsätta erbjuda ett betydligt mer varierat utbud än bara det som "alla" vill ha eller känner till, som t ex Camilla Läckberg och Leif GW Persson.

Bokbussen och dylik service är även tänkt till att distribuera böcker till de låntagare som inte har nära till bibliotek eller som på egen hand inte kan ta sig till närmsta bibliotek. En snabb Enirokoll visar att avståndet mellan Ängbybadet och biblioteket på Brommaplan är 2,8 km, eller 4 minuters bilväg. Ett avstånd som inte torde vara omöjligt för Ängbybadets gäster att övervinna. Och tänk att ha mer än bara Läckberg och GW att välja mellan, ett helt bibliotek till sitt förfogande innan man åker till Ängbybadet!

"Och när Bromma bibliotek kan erbjuda sagoläsning i samband med barnkalaset som samarrangeras med ett litet cateringföretag. Kalaset avslutas med bokutlåning till barn och föräldrar som hämtar barnen."

Jag trodde att McDonalds redan hade gjort det till en grej att erbjuda en bok till varje Happy Meal som köps. Sagoläsning i samband med barnkalas i all ära, men då ska sagoläsningen kunna erbjudas till alla och inte bara de barn vars föräldrar kan öppna plånboken. För det är väl det som kommer att bli resultatet så fort privata aktörer, som sätter vinstintresset före bibliotekens demokratiska folkbildande funktion, får ta över?

söndag 20 mars 2011 kl. 10:45:00 CET  
Blogger Unknown said...

Håller med Isabelle. Hur länge kommer det vara gratis om privata aktörer tar över? Det är ju hela poängen med bibliotek. Och att cykla till stranden med en korg Camilla Läckberg och GW Persson är ju bara matande! På ett bibliotek kan man välja vad man vill och även okända författare kan få biblioteksersättning, istället för bara de författare som matas ut från bokcykeln.

Dessutom förstår jag inte resonemanget från första början. Det blir ju lite: "Nu går det bra för biblioteken. Bättre än på länge. Nu måste vi ändra på det."

Katastrof-förslag om du frågar mig! Man får ju tänka på alla aspekter. Lägg energin på nåt annat istället för att börja rota i något som uppenbarligen fungerar bra och är på uppgång. Till exempel något som inte fungerar!

söndag 20 mars 2011 kl. 12:40:00 CET  
Blogger Helen Törnqvist said...

Hej Anders, Isabelle och Charlott. Tack för era kommentarer och länken. Jag respekterar att vi har olika åsikter. Utifrån det system som utformas skulle givetvis entreprenörerna anpassa sin verksamhet. Därför måste kriterierna vara noga genomtänkta.

Visst är det något särskilt med en biblioteksmiljö där man i lugn och ro kan gå bland hyllorna och välja böcker. Men om stora grupper aldrig går dit och minst de som skulle behöva det? Då måste man hitta nya lösningar på hur målgrupperna lockas dit - eller hur böckerna finns där människor är.

Jag kan inte se ner på litteratur som Läckberg och Persson skrivit. Varje bok har lika värde. Det måste vara individens val vad som är en bra bok. Det viktiga ur politikens synvinkel måste vara att människor läser - och framför allt ungdomar! Mvh Helen

söndag 20 mars 2011 kl. 21:10:00 CET  
Blogger bricken said...

nu undrar jag lite stillsamt om du möjligen har inhämtat dina fördomar om modern biblioteksverksamhet i teveserien bibliotekstjuven?

söndag 20 mars 2011 kl. 22:55:00 CET  
Blogger Arne Roland said...

Törnqvists idéer kommer förmodligen från den borgerliga ideologin att det mesta av samhällsägd och driven verksamhet ska säljas ut. Som bekant betyder det att den största delen av denna utförsäljning går till riskkapitalbolagen, ofta utlandsägda och registrerade i skatteparadis. Bolag som med olika metoder försöker undviker att betala skatt.

Det är också ett tecken på att Centerpartiet i många avseenden har blivit ett renodlat högerparti.

måndag 21 mars 2011 kl. 14:14:00 CET  
Blogger Helen Törnqvist said...

Hej Arne Roland. Tack för din kommentar. Jag tycker att det finns en poäng med delat ägande, dvs att det finns fler privata företag. Samhället måste visa förtroende för företagare. Annars vill inte någon bli företagare. Den som fuskar ska givetvis dömas. Ja, vi är ett parti på den borgerliga sidan. Mvh Helen.

måndag 21 mars 2011 kl. 21:33:00 CET  
Anonymous Anonym said...

Vem är det som ska cykla runt med bokvagnen full med superkomersiell litteratur och vad kommer denna att få betalt och av vem? Hur många ex. av Camilla Läckbergs senaste kommer kommer att kunna finns i bokvagnen innan Camilla Läckberg och hennes bokförlag ser det som ett problem?

fredag 25 mars 2011 kl. 00:59:00 CET  
Anonymous Anonym said...

"Varje bok har lika värde" Det är tror du ju inte ens på själv. Skulle iofs vara kul om den där bokvagnen i stället var full av holländsk sexualupplysning från 70-talet och stalinistisk litteratur. Att kasta in några ex av The book of mormon skulle inte skada heller.

fredag 25 mars 2011 kl. 01:17:00 CET  

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter