fredag 18 mars 2011

Privata bibliotek kan ge större mångfald

Madeleine Sjöstedt som är kultur- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad replikerade igår; Bibliotek är ingen stormarknad på min debattartikel om att marknadsvillkor kan utveckla biblioteken i Stockholm.

Idag skriver jag en slutreplik på temat: Privata bibliotek kan ge större mångfald.Stockholmscentern vill riva gränsen mellan kultur och kommers. Detta skulle vara ett sätt. Men framför allt handlar det om tron på individen och hennes kompetens att fatta beslut som är kloka utifrån hennes behov och önskemål. Som sker på marknaden, varje dag.

Etiketter: , , , , ,

2 Comments:

Blogger Leydock said...

Varför skulle privatiseringen av biblioteken skilja sig från andra misslyckade tvångsprivatiseringar som gjorts. Sedan alliansen privatiserat apoteken är de enda skillnaderna att vanliga människor får betala mer pengar för sin medicin och tvingas se apoteksreklam på TV. Går vi ännu lite längre tillbaka i tiden ser vi sossarnas kommunalisering/privatisering av skolväsendet. Något som visat sig vara en katastrof för skolan i stort. Detta i sig kan bli en hel artikel att skriva om hur betygens trovärdighet undermineras till förmån för konkurrenskraft och hur segregeringen i Sverige ökar.

Jag har aldrig någonsin hört att det skulle vara något stort problem med biblioteken i Sverige. Det hela känns, precis som vid privatiseringen av apoteket, som något som görs bara för att. Man väljer att privatisera bara för privatiserandets skull. När skall man dels lära sig att ta till sig av tidigare misstag och dels se till vad som kan gagna folk i första hand och inte principer.

söndag 20 mars 2011 12:34:00 CET  
Blogger Helen Törnqvist said...

Hej Leydock. Tack för din kommentar. När det gäller apoteken har de öppnat upp en marknad och tillgängliggjort icke receptbelagda läkemedel för människor. Min poäng är att tillgänglighet, bemötande, kvalitet kan öka och bli mer efterfrågansstyrt om vi öppnar upp för andra driftsformer även där. Friskolereformen har varit mycket viktig i kvalitetsutveckling mm. Mvh Helen

söndag 20 mars 2011 20:57:00 CET  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter