lördag 9 juli 2011

Juholts rädsla för öppenhet

Igår var det Socialdemokraternas dag i Almedalen. Juholt höll sitt premiärtal. I sitt tal kritiserade Juholt, enligt DN, arbetskraftsinvandringen. Socialdemokraterna efterlyser hårdare kontroll, mer statlig styrning och är rädda för att lönerna ska dumpas. Rädsla för öppenhet, tolkar jag det som. Dessutom ställer Juholt grupper mot varandra. Inhemsk arbetskraft mot arbetskraftsinvandring, där den inhemska redan har ett försprång i form av kunnighet i språket. Signalerna som sänds till omvärlden är inte välkomnande. Istället borde Sverige säga: "Välkommen, vi behöver dig och dina idéer och din kompetens för att bygga vårt land." Som Maud Olofsson talade om nybyggarlandet häromdagen.

Istället för att ge människor förtroende att skriva avtal sinsemellan - arbetsgivare och arbetstagare - ska farbror staten, enligt Juholt, och även facken fortsatt in och peta över huvudet på individerna. En socialdemokratisk övertro på kollektivet alltså. Jag förespråkar en annan variant av avtalsskrivning där fackens makt inskränks. Läs min motion om avtalsskrivning till partistämman här.

Med löftet om den lagliga rätten till heltid tränger Juholt också ut deltidsarbetande sistanställda, då ju lagen om anställningsskydds turordningsregler gäller. Ska Juholt tvinga företagare att heltidsanställa eller nöjer han sig med offentlig sektor, vilket är illa nog? Istället för att arbetsplatsen får två kompetenser att dra nytta av sägs den sistanställda upp pga övertalighet, med Juholts förslag. Eller tänker han ge de två anställda rätten att vara kvar inom vilket område som helst, vilket sker då kommuner tex upphandlar verksamheter på entreprenad. Som om det är en rättighet att vara anställd kommunalt. Detta blir givetvis kostsamt för kommuner, på bekostnad av välfärden. En annan aspekt är att kvinnor som startar företag oftare än män arbetar deltid på ett jobb under tiden företaget byggs upp. Deltidssysselsättningarna har alltså flera vinster med sig.

Etiketter: , , , ,

2 Comments:

Blogger Erik Rune said...

Hörde i radio i morse att hotellstäderskorna i New York försöker bilda en fackförening trots att de kan få sparken om hotellföretaget får veta det. Varför inte föreslå just detta i din motion till c-stämman? Att folk ska kunna fritt avskedas av företagare om de är fackligt aktiva? Det vore ju en åtgärd som skulle minska kollektivismen, öka välfärden och individens frihet, eller hur? Exemplet är från USA men om centerpartiet menar allvar med friheten så kan partiet föreslå en sådan ordning också i Sverige. Vad hindrar centerpartiet?

söndag 10 juli 2011 kl. 13:01:00 CEST  
Blogger Helen Törnqvist said...

Hej Erik. Tack för kommentaren. Föreningsfriheten är viktig, men fackens makt måste minska för att företagen ska känna större förtroende och möjlighet att växa. Mvh Helen

måndag 11 juli 2011 kl. 12:10:00 CEST  

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter