tisdag 9 augusti 2011

Låt lön vara en fråga mellan företag och arbetstagare

I förrgår skrev sju företrädare för ett antal arbetsgivarorganisationer på SvD Brännpunkt om deras önskan att utveckla kollektivavtalen. De vill bland annat att lönesättningen ska ske mellan företag och anställd, vilket låter som en rimlig procedur.

Inlägget finns även på Svenskt Näringslivs hemsida. Herrarna skriver: "Tre av fyra i privat sektor vill ha att lönen ska bestämmas mellan chef och medarbetare. Av dessa tycker två tredjedelar att det ska ske utan stöd av det lokala facket medan en tredjedel anser att det lokala facket ska involveras. Enbart ett fåtal (åtta procent) vill att lönen ska bestämmas av det centrala kollektivavtalet."

Jag menar i min motion till partistämman att det ska vara möjligt för den som vill anställa att komma överens med anställda om de anställningsförhållanden och den lön som de båda tillsammans anser är lämpligt. Människor måste ses som fria, kompetenta individer med egen vilja och kunskap. Med en mer individuell lönesättning blir inte lönen bara en kostnad, utan ett styrmedel så att företagare kan premiera de arbetstagare som bidrar till ett större värde för att nå företagets mål.

Etiketter: , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter