måndag 5 december 2011

Tunnelvandring på Tvärbanan med SL

Idag fick jag förmånen att göra en exklusiv vandring längs med nya spårvägen för Tvärbanan, mellan Alvik och Johannesfred. Vandringen var arrangerad av en SL-projektledare, som anlitat produktionsledaren för första utbyggnaden av Tvärbanan, som guidade oss genom tunneln och över bron. Vi – en handfull personer som mötts på Twitter – blev visade funktioner, säkerhetsåtgärder och fick reda på hur bron hade byggts: På land och har sedan med hjälp av teflonunderlag knuffats ihop med andra brodelen som blev framåtputtad av en hjullastare. Det var lä och torrt i tunneln, med visst takdropp som avlagrade kalk. Tunneln kommer att ha rörelsesensorer som känner av ovälkommet besök.

Arbetet har inneburit sprängningar och dragningar, men en viktig del har varit informationen till de närboende, samt företag och båtklubbar. Där har SL jobbat medvetet för att göra de boende och förskolorna delaktiga. Jag är riktigt imponerad av informationsarbetet, som enligt projektledaren är nyckeln till framgång. Till exempel sågade man upp hål i staketet till förskolan för att barnen skulle kunna se vad som hände och man anpassade invigningen av bron till en tidpunkt som var lämplig för ”mellis” för förskolan, då man bjöd på korv. Två tusen brommabor anslöt vid det tillfälle informationsvandring anordnades i tunneln. Man har också visat stor respekt för att hålla sprängningar och arbeten mellan kl 07.00-22.00.

Det blir verkligen ett lyft för Johannesfreds-området med en tvärbanestation. Dessutom har Alvik och Johannesfred bundits ihop på ett bättre sätt än tidigare, för både cyklister och fotgängare. Nu väntar vi bara till att Tvärbanan invigs sommaren 2013.

Etiketter: , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter