lördag 14 april 2012

Många måste visa vilja för ungas jobb

Avtalsrörelsen är i full gång. Fackförbundet Handels hotade med strejk och fick systerförbund att varsla om sympatistrejk. Men avtalet slöts innan strejken utbröt, se SvD, tack och lov. Annars hade tredje man tex funktionsnedsatta i behov av personlig assistans drabbats, vilket jag finner vara helt bisarrt, vid sidan av det faktum att folk började bunkra toalettpapper. Facket använder de verktyg som finns att tillgå, trots att de skramlat i verktygslådan sedan industrialismens vagga. Jag anklagar inte facket. Sympatistrejk är möjligt enligt rådande lagstiftning och för närvarande helt omöjligt att förändra och därför överflödigt att bråka om i mellanvalsperiod. Punkt. Förhandlingar för Kommunal, lärarna och inom fastigheter och kommunala tjänstemän väntar, se SvD och nya strejkvarsel har lagts under tiden LO kampanjar under flaggen "Mitt Sverige" med klimax på sin kongress där Wanja Lundby-Wedin avgår.

                                                                   ***

DN:s ledare menar idag att handelsavtalet som möjliggör ungdomspraktikplatser till 75 % av full lön är en fjäder i hatten för Annie Lööf, som välkomnade avtalet häromkvällen, då det gör det lättare för unga att ta steget in på arbetsmarknaden. Den som har följt Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska opinionsbildning minns att utspelen har varit många med målet att sänka trösklarna för unga. Något Lööf har fått med sig övriga alliansledare på, vilket man tillkännagav i artikeln på DN debatt igår: Vi är beredda att sänka bolagsskatten.

Annika Qarlsson som är Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson skrev häromdagen på SvD.se att fler fackförbund borde ta efter Handels och IF Metall, vilka visat sig vara konstruktiva i arbetet med att skapa möjligheter för unga att lättare komma in på arbetsmarknaden. Vi ska också nämna den ungdomsanställning för långtidsarbetslösa ungdomar som SKL och Kommunal träffat överenskommelse kring sedan tidigare. Detta introducerades under 2010 i Stockholm stad. Under 2012 ges 400 ungdomar möjligheten till en sådan visstidsanställning, med målet om anställning. Ungdomssekreteraren för Handelsanställdas förbund håller inte med Qarlsson, utan menar att ungdomspraktiken är något annat än de ungdomsavtal som Centerpartiet har drivit sedan 2006. Och visst kan man beskriva praktiken som en bro från gymnasieskolans handels- och administrationsprogram över praktiken till arbetslivet.

Det är klart att inte facket tillskriver Centerpartiet någon form av erkännande för att driva framgångsrik opinion i frågor som ligger på deras planhalva att rå över. Självklart gillar inte facket utspel om lägre ingångslöner. Det har väl ingen väntat sig. Det viktiga är att allt fler inser vikten av att alla parter måste samverka och visa viljan att göra det lättare för vår framtid, ungdomarna, att kunna skaffa sig ett första jobb. Det jobbet är inte färdigt. Lööf har tagit över stafettpinnen efter Olofsson på ett förtjänstfullt sätt och har nu ledartröjan i frågan.

                                                                     ***

Fackets kamp att få upp lönerna för handelsanställda handlar om en jämställdhetssatsning, menar man. Jag skulle vilja påminna om förra vårens diskussion om hur jämställda löner skapas, nämligen med individuell lönesättning. Detta skrev SACO våren 2011 och tycks praktiseras av förbundet. Enligt en Demoskop-undersökning som SKL har låtit göra bland tusen kommunanställda önskas individuell lönesättning i samtal med chefen före generella schabloner. Och den individuella lönesättningen används även inom LO. Dessutom bekräftas på LO:s hemsida (se näst sista stycket) att lönesystemet kan gynna jämställdhet: Valet av lönesystem är viktigt eftersom lönesystemen är starka styrmedel i lönesättningen. På arbetsplatser med väl utformade lönesystem som är kopplade till utveckling i arbetet är löneskillnaderna mindre." (läs: mellan kvinnor och män)

Johan Hedin bloggar om att ett femte jobbskatteavdrag skulle ge mer i fickan än en strejk gör.
Mikael Andersson bloggar om att avtalet är helt i Centerpartiets linje.

Etiketter: , , , , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter