onsdag 8 augusti 2012

Måltiden i offentlig sektor viktig

Hanne Kjöller skriver idag om den gemensamma måltidens betydelse i vård, skola, omsorg. Hon slår huvudet på spiken då hon konstaterar att kommuner sparar i överdrift på det dagliga mötet vid matbordet, medan vi i dagarna förfasas över lyxrepresentationer och mer extraordinära utsvävningar i statens namn.

Min erfarenhet är att reglerna tolkas på olika sätt på olika skolor. På ett ställe måste personalen betala lunchen och ändå utföra arbete i samband med måltiden. På en annan skola blir personal som får äta gratis vid pedagogiska måltider utvalda, medan deras kollegor får betala och därför låter bli och sitter i personalrummet med egenhavd matsäck. Relationerna till eleverna blir något märkliga där lärarna som äter gratis vissa dagar lätt blir tjat-pellar och har en drös konflikter att rapportera vidare till de personalrumsrastande lärarna. På andra håll ser man genom fingrarna och låter alla lärare äta gratis eller till en billig penning för att de ska vara med och hjälpa till i matsalen, där lunchen blir en värdefull stund att knyta relationer till elever.

Många är de fina minnen från förtroliga och intressanta samtal med elever i skolmatsalen. Salladsbordet erbjöd alltid diverse röror och salladsblandningar från olika kulturer som fanns representerade i bespisningspersonalstyrkan.

Tyvärr är minnena från konflikter i samband med lunchen också ett antal. När undervisningsschemat inte överensstämmer med matsalsschemat måste elever avvisas eller det blir överfullt vissa tider och maten räcker inte till, vilket leder till konflikter. Utan mat i magen är det lätt att bli grinig och orkeslös. Organisationen kring skolmåltiderna är viktig och betydelsefull för en helhetsupplevelse.

I Stockholm ser villkoren ut på de olika skolorna, har jag fått som svar på frågan om hur de pedagogiska måltiderna ser ut. Mycket har skett sedan Alliansen tillträdde 2007. På riksnivå har skollagen skärpts vad gäller näringsriktighet. Riktlinjer och allmänna råd har utfärdats. I Stockholm har också ett arbete inletts. Kostchefer har tillsatts. En utbildningsinsats för personal har skett. Viktigt är att riktlinjerna för kost som antogs av Utbildningsnämnden i våras följs. Tyvärr har inte dessa lagts ut på nätet än. Det är av betydelse att stunden vid matbordet blir rofylld och ger möjlighet till rekreation och trevliga samtal - för var och en av de 65 000 unga som serveras skolmat varje dag i staden.

Äldreförvaltningen i Stockholm har haft riktlinjer för kost inom äldreomsorgen sedan 2008. Våra vänner i landstinget har en genomtänkt vision för måltidssituationen. Värd att läsa för varje politiker!

Här i Bromma ser vi till att det blir ett tillagningskök vid Mälarbacken, så att de äldre även där får närlagad mat. Som centerpartist brinner jag givetvis för kvalitet kring den gemensamma måltiden.

Här bjuder jag på ett foto från en av sommarens middagar här hemma. En rumänsk potatissallad som vi utifrån svärmors recept ibland gör när vi umgås med andra. Ingen kan göra dressingen som svärmor kan, men vi andra försöker vårt bästa. Salladen serveras här i en vacker keramikskål som vi fick av goda vänner på bröllopsdagen 2005, med uppläggningssked som jag fick när jag tog min lärarexamen.

Etiketter: , , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter