söndag 2 september 2012

Studieresa till Köpenhamn: Stadsmiljö och stadsbyggnad

I fredags-lördags var Centerpartiets kommungrupp i Köpenhamn för att studera stadsmiljö och cykelmöjligheter. Vi mötte bland annat Köpenhamns motsvarighet till miljöförvaltningen.
Köpenhamn är verkligen en cykelstad med många finesser som gör det enkelt att cykla. Det är lätt att följa reglerna när det finns bra signalsystem, tydliga markeringar där cykelbanor och -stigar följer trafikens riktning och en attityd att man både ska följa reglerna, men också visa varandra hänsyn.

Det finns gott om cykelparkeringar på upplysta ställen i alla stadsdelar i Köpenhamn. Här är en byggnad i Örestad där folk hade varsin odlingslott på taket. Det verkade vara drivbänkar som de boende använde för att odla i.
I Norrebro finns en stor upplevelsepark med en rödfärgad cykelbana som går tvärs över planen, där det finns olika redskap och planer för spontanidrott. Lördag förmiddag var det dock ganska tomt, men öppet och välkomnande.

Det fanns några fina byggnader som var runda. Glas är ett material som danskarna tycks föredra. Här ser vi en cykel- och gångbro där man har separerat fotgängare från cyklister, vilket ger möjlighet för de båda trafikslagen att "slippa" visa hänsyn till varandra just där. Något liknande skulle jag vilja se längs med Drottningholmsvägen i Bromma, där det är otryggt att vara fotgängare mitt bland alla cyklister, men också ibland svårt att vara cyklist då man både ska tänka på mötande cyklister, fotgängare - ibland med barnvagn - och förbipasserande cyklister, samt den heldragna linjen mellan gång- och cykelbana.

Här ser vi en rundad byggnad där man tagit hänsyn till naturen och använder tallar som ska kunna växa upp genom hålen i taket. Att husen ser olika ut med mångfald i arkitekturen gör att det blir trevligt att alltid upptäcka något nytt.

I Köpenhamn kan man se sk gavelmålningar som konstnärer har fått i uppdrag av staden att göra. Här är bilden på en cyklande kvinna på en gavel i Norrebro. Stadens mål med att öka cykling är dels förbättrad hälsa, dels renare luft.

Etiketter: , , , , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter