söndag 13 januari 2013

Idéprogramdebatten fortsätter - med nytt fokus

Efter att partiledningen tidigare i veckan grep in i idéprogramdebatten har den fortgått, vilket är betydelsefullt. Detta var också Lööfs avsikt. Hon har poängterat flera gånger att hon bröt in för att få ett nytt fokus i debatten, som handlade om fel frågor. Det var väldigt roligt att se Lena Mellins och Anders Pihlblads analys av Lööfs hantering av situationen. Mellin menade att detta kunde vara Lööfs genombrott.

Men det gäller att inte slå sig till ro. Jag kampanjade i en dryg halvtimma på Brommaplan i fredags. Många ville ha flygblad om "fler jobb för unga". En hade synpunkter kring skolplikt, en om jordbrukarnas villkor, en ville veta mer om jobbkampanjen. Tre var uttalat negativa till Lööf och/eller Centerpartiet. För att bli gillad måste man också möta ett starkt motstånd hos vissa. Det var roligt att dela ut flygblad. Många log tillbaka, trots fredagsstressen. Debatten om idéprogrammets idéer pågår fortfarande hemma hos folk och det gäller att ge den eldunderstöd.

Jag ser i sociala medier att centerpartister runtom i landet möts för att diskutera innehållet i programmet. I Stockholmscentern arrangeras en sådan diskussion den 29 januari på kvällen. Det är en viktig träff, precis som att medlemmar bjuds in efter att partistyrelsen har formulerat sitt förslag, vilket ju distriktets valda ombud ska ta ställning till på framtidsstämman i slutet av mars.

Ett bevis på att debatten fortgår, men har flyttat fokus, är gårdagens debattartikel av ett att antal kommunalråd, bla Christian Ottosson och gruppledare tex Mattias Larsson. De skrev i SvD igår om att man vill ha ett idéprogram som bygger på hållbarhet, trygghet och decentralisering. Lööf har tre ledord som hon för fram: Trygghet, frihet och hållbarhet. Jag strävar efter ett friare, grönare och mer företagsamt Stockholm och Sverige. Oavsett vilka perspektiv man förordar är det viktigt hur formuleringarna blir i programmet. Där tycker jag att individens egenmakt ska betonas mycket tydligare. Med egenmakten kommer friheten, men också ansvarstagandet i olika frågor. Det är snart dags att fila på formuleringar som kan sändas in via mejl till partistyrelsen.

Det är också roligt att se att Per Karlberg har börjat blogga igen, här om Centerpartiets historia.

Etiketter: , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter