måndag 14 april 2014

Företagens villkor viktigast för fler jobb

Statsminister Reinfeldt och Nya Moderaterna presenterade ett fempunktsprogram för jobben på Brännpunkt i lördags. Om fem månader står valet mellan Alliansens mål om självförsörjning och Socialdemokraternas arbetsmarknadsinsatser, mellan reformer som visar tilltro till individens drivkrafter och förmågor eller vänsterns kollektiva lösningar. För mig som centerpartist är valet enkelt. Alliansens politik har betytt mycket positivt i min vardag, både vad gäller valfrihet inom vården, skattesänkningar och kommunala satsningar på cykling och miljö, men även för mig i egenskap av lärare och företagare. Jag vill se Reinfeldt omvald som statsminister i september, men jag ser också att det behövs ett starkare Centerpartiet i relation till Moderaterna. Både för miljöns skull och även för företagens skull. Med fler och växande företag kan jobben bli fler.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf driver bättre villkor för företagande med stort engagemang och levererar starka reformer: Sänkt restaurangmoms, lägre sjukkostnader för mindre företag, en översyn av skattepolitiken, bredband till hela Sverige mm. Centerpartiet har fler förslag för förbättrat företagande. Arbetsförmedlingen behöver avregleras så att jobbförmedlingen står i fokus. Med en jobbpeng skulle de som bäst lyckades att förmedla jobb premieras. Förmedlingar med olika målgrupper skulle uppstå. Men även andra förslag, som i synnerhet vi inom Stockholmscentern driver, skulle stärka Sveriges näringsliv:

·         Faktiska skatteinbetalningar skulle göra företagandet enklare. Vid starten skulle du inte behöva betala in skatter och moms förrän uppdragen är utförda och betalningen finns på kontot. Idag måste du som har enskild firma göra en uppskattning av din försäljning för att kunna räkna ut din preliminära skatt i samband med att du startar firman. För många är det vanskligt att göra en sådan beräkning innan man ens har startat. Det är också svårt att få besked om slutskatten, vilket borde ges efter ett knapptryck. Jag hävdar att ett system med faktiska skatteinbetalningar skulle höja företags försäljning, eftersom målbilden då förändras rent psykologiskt. De flesta vill ju betala så lite som möjligt till staten och därför lägger man den preliminära nivån lägre än om man vet att man ska betala in en viss procentsats när affären är klar. Rent principiellt skulle denna reform också markera att inte företag ska låna ut pengar till staten, utan att företag bidrar med det värde som de faktiskt skapar.

·         Genom att sänka tjänstemomsen kan ytterligare företag skapas genom att till exempel högutbildade knoppar av och startar eget. Med fler företag inom välfärden blir konkurrensen högre. I konkurrenssituationer vässas bemötande och effektivitet. Med fler aktörer blir valfriheten större och innovationer görs för att bättre möta de behov som kunderna har.

·         LAS måste revideras så att kompetens går före anställningstid. En sådan reform ställer högre förväntningar på arbetskraften att hänga med i utvecklingen i branschen och att ta del av kompetenshöjning. Om det blir lättare att säga upp blir det också lättare att anställa. Det är idag en alltför stor risk att anställa, vittnar många företagare om. När trösklarna till arbete är höga drabbas främst unga och invandrare, men också den arbetsgivare som vill skapa mångfald i personalgruppen. Med större rörlighet på arbetsmarknaden kan utanförskapet minskas, något vi centerpartister brinner för.

Med ett fortsatt förtroende för Alliansen och ett starkare Centerpartiet i riksdag och regering skulle förutsättningarna för jobbskapande förbättras ytterligare, vilket behövs både för människors självförsörjning och egenmakt och för att utveckla och upprätthålla vår kvalitativt sett goda och tillgängliga välfärd. Du är välkommen i den kampen inför den 14 september.

Etiketter: , , , , , , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter