torsdag 29 mars 2012

Riskkapital i välfärden

Idag deltar jag i ett seminarium om riskkapital i välfärden. Arrangör är SNS. Per Strömberg som forskar i frågan har redogjort för den lilla forskning som finns i ämnet. Han menar att riskkapital är något långsiktigt. När en riskkapitalist tar över en verksamhet försöker man öka verksamheten genom att få fler som väljer verksamheten. Därmed ökar man också personaltätheten, enligt forskaren.

Det pratas tack och lov mycket om kvalitet. Konkurrensen gör att bemötandet i grunden blir bättre. Nationella kvalitetsmått efterfrågas. Inspektioner är viktiga, men också uppföljningarna av kvaliteten i äldreomsorgen eller vad det nu är för verksamhet som bedrivs på kommunens uppdrag. Att diskutera skattefinansierad välfärd är att resonera kring marknadsekonomi. Tron på individens val är stort i tex skolvalet. Men samtidigt måste kvalitetskriterierna följas upp av den som beställer verksamheten.

Att vara riskkapitalist är något generöst. Att investera egna intjänade pengar på någon annans affärsidé är en solidarisk insats. Dessutom riskerar man att de politiska regelverken förändras.

Jag har pratat med flera spännande personer i pausen. Det är viktigt att politiken står upp för att det är möjligt att göra vinst i välfärdsföretag. En annan aspekt är att det är av betydelse att pedagogiskt förklara vad riskkapitalister gör och deras funktion. Samtidigt måste fokuset ligga på kvalitetsdiskussionen och uppföljningen av den. Mitt inlägg angående hur incitament kan komma anställda till del fick jag också en del synpunkter på. Jag återkommer i frågan.

Etiketter: , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter