torsdag 28 juni 2012

Från råvara till god mat i skolan

Idag hade jag förmånen att delta i ett seminarium arrangerat av Hushållningssällskapet och MittKök, den sk Sverigeresan. Många intressanta talare gav exempel på hur man lyckas med god upphandling och att förverkliga visionen för Matlandet Sverige. I slutet av dagen deltog jag i en paneldebatt bestående av politiker som arbetar med matfrågan på olika sätt.

Det sker en hel del på matfronten när Centerpartiet finns med i politiska organ. I budgeten för 2012 för Stockholm stad poängteras att Stockholm ska vara en föregångskommun där elever och personal vet att de får en god, näringsrik och säker mat.

I Stockholm slogs i våras fast i miljöprogrammet att minst 25 % av andelen mat ska vara ekologisk, samt att man ska följa Miljöstyrningsrådets riktlinjer i och med alla upphandlingar.

I Utbildningsnämnden antogs i april i år äntligen riktlinjer för skolmåltider. Där anges att råvarorna ska vara säsongsanpassade, att varje skola ska ha ett matråd, samt att det alltid ska finnas två rätter att välja mellan i skolrestaurangerna. Det är en bra start och uppföljningsbiten blir viktig på politisk nivå där brukarundersökningar med nöjdhetsmätningar måste följas på både skol- och kommunnivå.

Vad gäller arbetet i Bromma stadsdelsnämnd fick jag ännu mer energi till att ta reda på vilka förskolekök som har tillagnings- respektive mottagningskök och vad som krävs för att få en bättre kvalitet på förskolematen.

Skolmåltiden är en viktig upplevelse som ger vila, kraft och energi inför resten av skoldagen. Det är också ett sätt att lära sig umgås och att möta nya eller traditionella maträtter. För en del ungdomar är skolmåltiden det enda lagade mål mat de äter om dagen. Det är viktigt att kvaliteten på måltid och upplevelse är hög i fvåra förskolor och skolor.

Etiketter: , , , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter