onsdag 10 oktober 2012

Miljöns betydelse för trivsel och aptit

Igår fick jag förmånen att besöka Tallbackens vård- och omsorgsboende som i Blackeberg drivs av Silverhemmen vård och omsorg. Detta med anledning av att man hade byggt om ett gemensamhetsutrymme/allrum som man kallar ”Rum för Hälsa”. Man hade tagit hjälp av en projektledare på Äldreförvaltningen som hade anlitat en inredningsarkitekt , Elise Juusela-Norberg, som såg över helheten vad gällde tapetsering, konst, armatur och inköp av möbler. Rummet var ljust och fint, med tapeter som hade inslag av roströda färger.

Jag fick också se ett måltidsutrymme där det fanns varierad möblering för frukost, fika och ett middagsbord som alltid ska vara dukat som på en restaurang med bordsdryck framme, blommor och servetter i glas med fot. När äppelkakedoften spred sig i utrymmet vattnades det riktigt i munnen. En koststrateg från äldreförvaltningen har utbildat personalen för att höja medvetenheten om måltidssituationens betydelse för de boende på Tallbacken.

Silvervärdinnan berättade om ” Ungdomsbesök i vården” - ett projekt som äldreförvaltningen har startat upp. Projektet har dels syftet att ge de äldre intryck och stimulans från ungdomar, dels att de unga ska bli intresserade av att jobba inom äldreomsorgen. På helgerna kommer elever från Blackebergs och Bromma gymnasieskolor för att prata med de äldre. Några elever från Höglandsskolan har varit där och spelat för anhöriga och boende. Under vecka 16 och 17 2013 kommer elever från olika skolor i Bromma göra sin PRAO på Tallbacken.

Det var en trevlig timma i en trivsam och vacker miljö med välkomnande personal och framförallt livsglada gamlingar som både höll tal och stämde upp i sång. Ett tydligt bevis på livskvalitet för ett antal äldre brommabor.

Etiketter: , , , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter