måndag 19 november 2012

Fotbollsklass och förberedelseklass lyft för Alviksskolan

I tisdags hade jag förmånen att få göra ett studiebesök på Alviksskolan. Jag ville höra mer om det samarbete som man har med Brommapojkarna vad gäller fotbollsklasserna i årskurserna 4-9. Det är så spännande när föreningsliv och skola kan samverka för att eleverna ska nå hög måluppfyllelse. Jag fick samtala med de två fotbollsansvariga lärarna Nina och Bernt, som är biträdande rektorer med undervisning i tjänsterna.

Ett tapp på elever var starten för fotbollsprofilen för drygt tre år sedan. Man såg möjligheten att rekrytera fler elever och det fanns lärare på skolan som hade kontakt med Brommapojkarna. Idag är söktrycket på skolan högt. Eleverna går på träning innan skolan börjar. En timma idrott i veckan ersätts med fotbollsspelandet. Med på träningen är både Brommapojkarnas ledare och några lärare från skolan.

Lärarna ser att de två verksamheterna ger varandra stöd. Det är lätt att prata kamratskap och laganda med elever som idrottar. Fotbollseleverna går integrerat i klasserna för att det inte ska bli en särskild grupp som får någon speciell jargong.

Skolan anlade för några år sedan en konstgräsplan på skolgården, vilket har betytt mycket för aktiviteten. Den är hela tiden upptagen av elever från olika klasser och i olika åldrar. Det roliga är att skolans förberedelseklass med nyanlända elever gärna ger sig in i fotbollsspelandet. På så sätt är de delaktiga trots att de ännu inte kan kommunicera så mycket på svenska. Lärarna berättar också om förberedelseklassen som viktig för mångfalden på skolan och att klassen bidrar till den tillåtande stämningen på skolan. Något som man är glad för. Däremot är det fortfarande en nackdel att man ska redovisa statistik där de nyanlända ingår, vilket gör att det blir lite orättvist statistikunderlag eftersom eleverna inte har samma förutsättningar att kunna nå målen som övriga.

Etiketter: , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter