måndag 27 januari 2014

Riskkapitalbolagen förädlar verksamheters värde

Tove Lifvendahl skrev igår en mycket bra krönika om välfärd, kvalitet och företagande i SvD: Paradiset som aldrig fanns Hon menar att vi tränger bort minnen som inte bekräftar den bild vi vill ha av samhället. Hon tar också citat från den socialdemokratiske statsministern Erlander, med udden riktad mot dagens största valfrihetskritiker på vänsterflanken, vilket ju är roligt och pricken över i.

Om man vurmar för en svunnen tid och till exempel den statliga skolan ska vi minnas att förr i tiden när jag gick i skolan fanns varken valfrihet eller möjligheten att jämföra betyg mellan skolor. Eftersom betygsskalan var relativ var snittet detsamma på alla skolor. I och med det nya målrelaterade betygssystemet med G, VG och MVG och därefter det nuvarande med A-F har kunskapsnivåerna blivit möjliga att jämföra skolor emellan. Detta har inget med driftform att göra.

Lifvendahl menar att det inte är frågan om riskkapitalbolag ska kunna förvalta och förädla välfärdsverksamhet, utan om hur riskkapitalet ska vara med i bilden. I riskkapitalbolagens natur ligger att investera långsiktigt i välskötta affärsidéer och företag. Själva poängen med riskkapitalbolagen är att förädla ett värde som ju grundar sig i kvalitet och effektivitet. Med innovationer och god styrning kan verksamheters värde bli större och mer eftertraktansvärt.

Om vi kräver och förväntar oss att företagare ska ta risker för valfrihetens skulle måste det självklart vara möjligt att göra vinst, även om det sticker i ögonen på vänsteraktiva. Den politiker som just nu är tydligast med ett ställningstagande för vinster i välfärden i kombination med god kvalitet är Annie Lööf, som står upp för välfärdsföretagen. Detta är också en jämställdhetsfråga, för varför ska just kvinnors företag ha förbehåll?

Igår hade jag en enkel kickoff med några av de positiva, pålitliga och påhittiga personer som tackat ja till att stödja mig i min riksdagskampanj. Företagande och ett klart ställningstagande i denna politiska fråga var något som förenade oss. Jag behöver stöd på olika sätt i min kandidatur. Du är varmt välkommen med att presentera dina bidrag: helen.tornqvist@centerpartiet.se

Etiketter: , , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter