lördag 27 mars 2010

Främlingsfientlighet bekämpas på individnivå

Idag skriver representanter för tankesmedjan Fores en viktig debattartikel i DN: Främlingsfientlighet måste bekämpas på lokalplanet. Artikeln baseras på en opinionsundersökning av Novus Opinion som visar att sex av tio tar en diskussion vid middagsbord, i tvättstugor, på tunnelbanan och vid köksbordet om främlingsfientligt gnäll.

Sex av tio som står upp för människors lika värde, rättigheter och skyldigheter är bra, men inte tillräckligt. Med tanke på att 45 % av de svarande har en närstående som visar uttryck för främlingsfientliga åsikter är det alldeles för få som säger ifrån och markerar.

Oftast när det händer att någon drar ett rasistiskt skämt eller säger något nedsättande sker det i en gemytlig stämning i någon form av omedvetet samförstånd om att alla hyser samma värderingar. Det går oftast också väldigt snabbt. Därför kan det vara bra att vara beredd. Här är tips på vad du kan säga när du känner att någon skämtar nedsättande om en annan kultur eller om invandrare:
  • Jag förstår att du menar att skämta, men jag uppskattar inte ditt skämt. Jag gillar inte när folk skojar så där. Okej?
  • Ska jag tolka det där som främlingsfientligt? Det är lätt att uppfatta det så. Menade du att vara det?
  • Du drog nyss en judehistoria. Det gjorde man under Hitlers tid också utan att folk reagerade. Jag vill säga stopp.
  • Ursäkta att jag avbryter. Vi har inte samma värderingar. Du skojar om min kollegas bakgrund. Jag blir ledsen.
  • Det där var inte kul.
I förskola och skola är det jätteviktigt att markera, såklart. Oftast sker det genom att markera skarpt i nuet och att efter lektionen samtala med den som fällt en kommentar. I längden handlar det om att informera föräldrar och att skapa en förståelse för människor med olika bakgrund och av olika etnicitet.

I föreningar kan det vara av vikt att markera då någon (oavsett ursprung) blir hackkyckling, påhoppad som person eller inte respekterad för sina åsikter. Att ha högt i tak i debatter är betydelsefullt för alla föreningar. Den dag utrensningar av medlemmar börjar ske är det en varningssignal för demokratin generellt.

På tunnelbanan när några ger sig på en enskild i form av gliringar eller antydningar kan det vara bra att ställa sig i närheten av den utsatte och ge de påhoppande en blick och att lågmält säga "sluta". Det du gör är att du skyddar människovärdet.

Det är också av stor vikt att inte generalisera alla inom en kultur/etnisk grupp typ att "alla svenskar är så" eller "alla somalier..." eller "typiskt afrikaner att...".

Etiketter: , , , ,

7 Comments:

Blogger Erik Rune said...

Punkt tre i tipslistan är särskilt bra eftersom den tydliggör folkmordsförberedelsen i en viss sorts humor. Vid sidan av individuell, mellanmänsklig protest måste man också bekämpa organisationer, partier och manifestationer.

Hej igen, Helen. Texterna på din sida har pga något datakrångel inte varit synliga på en tid men nu verkar de vara tillbaka.

lördag 27 mars 2010 kl. 10:10:00 CET  
Blogger Roger Irve Malm said...

Håller delvis med dig Helen. Dock får du inte glömma en viktig aspekt, nämligen att man måste skilja på saklig kritik av invandings/integrations/flykting-politik gentemot främlingsfientlighet. Genom att inte diskutera problematik med integrationen så lämnas den delen helt öppen för SD och liknande organisationer. Ett typexempel på detta är att det räcker med att titta på ett exemple av Efterlyst för att få vatten på sin kvarn om vilka som begår (en viss typ av brott). Till och med deras expert -Leif GW Persson- pratar om problematiken -fast utifrån ett kriminologiskt perspektiv och inte integrations & socioekonomiskt perspektiv.

Vidare glömmer du rätten till det fria ordet. Gansak många komiker med invandrarbakgrund använder sina kulturella erfarenheter för att skämta om sin bakgrund och sina traditioner -på ett sätt som om en med annan bakgrund skulle säga det skulle uppfattas som främlingsfienjtligt. Poängen är att vad gäller humor måste man titta på sädnarens avsikter. Ett prespektiv där endast mottagaren är referens över vad som är korrekt blir felaktigt.

söndag 28 mars 2010 kl. 11:23:00 CEST  
Blogger Helen Törnqvist said...

Hej! Välkommen tillbaka Erik och tack för era kommentarer :) Självklart ska vi ha yttrandefrihet, utan att tex hota individer eller grupper. Klokt uttryck ang humor, Irve. Men om man då i vardagen hör någon som drar en märklig historia eller ett skämt på någon annan kulturs bekostnad - ska man då undersöka intentionen eller helt enkelt markera genom att säga ifrån? Jag tycker att det senare är enklast och det bästa. Trevlig afton! /Helen

söndag 28 mars 2010 kl. 18:14:00 CEST  
Anonymous Anonym said...

Har fått för mig att det är i Stockholm man generaliserar mest. Ofta på den svenska landbygden har man mer koll. Är det ombytta roller nuförtiden?

Hur svarar man någon som är bitter för att han/hon tvingats flytta från områden som bebotts av ens egen släkt i generationer? Skiljer sig migrationernas tragedi i Sverige från migrationer utomlands?

onsdag 31 mars 2010 kl. 08:43:00 CEST  
Blogger Helen Törnqvist said...

Hej gotiska klubben. Tack för er kommentar. Finns det någon forskning om på vilka geografiska orter som generaliseringar oftast sker?

Det är aldrig roligt när folk får gå från hus och hem, oavsett vilken anledningen är. Deportationer av diktaturer har inte heller varit lätta. När det gäller migrationernas tragedi känner jag inte direkt till det uttrycket, så det får ni utveckla. Mvh /Helen

onsdag 31 mars 2010 kl. 22:41:00 CEST  
Blogger Sören Sommelius said...

Du vill tillåta yttrandefrihet, men.....?
Dina invändningar låter som hämtade från DDR-tiden.
Kan du bli mer politiskt korrekt (PK)än så?

Du kanske kan tänka dig att åsiktspolisen inte censurerar en Norge-historia, men när det kommer till saklig kritik av massinvandringen så kommer det där ordet som avslöjar din PK-agenda:
Du vill inte förbjuda yttrandefriheten, MEN.....?

Du skriver: ”Den dag utrensningar av medlemmar börjar ske är det en varningssignal för demokratin generellt.”

För din information så pågår detta dagligen mot Sverigedemokrater. De utesluts från fackföreningar, sparkas från jobbet och hotas till tystnad. Skitsnack bakom ryggen drabbar den som vågar ha en uppfattning i frågor som inte är PK.

Allt i den heliga mångkulturens namn. Förresten, vem bestämde att vi skall ha en sådan massinvandring/mångkultur vi ser idag? Har det varit något politiskt beslut i denna fråga?

Så här ser det CENSUR-samhälle såna som du försvarar:
http://hd.se/landskrona/2010/03/22/radikal-forelasare-hos-islamiska/kommentarer/ Nästan alla kommentarer censureras.

Bra jobbat. Vi ses i riksdagen 19 SEPTEMBER 2010. Gillar du inte opposition som talar klarspråk? Är du besvärad och raderar mitt inlägg?
STÄM MIG!

fredag 2 april 2010 kl. 01:52:00 CEST  
Blogger Helen Törnqvist said...

Hej UncleBob. Tack för din kommentar. Det är möjligt att jag är politiskt korrekt. Det här är vad jag tycker och står för. Yttrandefriheten är en förutsättning för

Däremot ställer yttrandefriheten till vissa konkreta problem i form av kränkningar gentemot individer i skolan, men de är till för att hanteras och diskuteras.

Jag har aldrig varit fackligt ansluten så ditt exempel om exkludering pga udda politisk åsikt får ditt fackförbund ta ställning till. Det borde kunna gå att överklaga till förbundsstyrelse el dyl. Att någon avskedas pga sin politiska tillhörighet låter mycket märkligt i mina öron. Arbetsgivare vill väl behålla kompetent, effektiv och socialt kompetent personal oavsett politisk tillhörighet? Jag antar att du driver ditt ärende i Arbetsmarknadsdomstolen.

När det gäller "massinvandring" är jag lite ovan vid termen. Vi har ju skrivit under FN:s konvention om mänskliga rättigheter och enligt den finns det möjlighet att ansöka om asyl. Nu har vi allt fler som är arbetskraftsinvandrare, vilket är bra. I mötet med andra länders kompetenser kan vi utvecklas och hänga med i konkurrensen. Läs gärna mer på Migrationsverkets hemsida:
http://www.migrationsverket.se/download/18.78fcf371269cd4cda980002612/Beviljade+uppeh%C3%A5llstillst%C3%A5nd.pdf

Avslutningsvis vill jag bara tacka dig för din lyckönskning om att komma in i riksdagen! Jag står på tionde plats :)

fredag 2 april 2010 kl. 22:25:00 CEST  

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter