fredag 3 februari 2012

Egenmakten för äldre i fokus för Lööf

Jag har förmånen att delta i Centerpartiets kommundagar i Västerås. En av höjdpunkterna är givetvis partiledarens inledningstal. Annie Lööf ägnade hela sitt tal åt självbestämmande för äldre och deras egenmakt i vardagen. Vi ska givetvis fokusera kvalitet i välfärden. Lööf presenterade några förslag för bättre kvalitet och mer egenmakt för äldre:

  • Inför en äldrepeng där etableringsfrihet råder. Enbart fem kommuner i Sverige erbjuder idag sina äldre att välja boende.
  • Låt anmälningar till Socialstyrelsen i större utsträckning leda till inspektioner. En studie visar att enbart sex procent av anmälningarna leder till inspektioner.
  • Inför en stimulanspeng till de personer som erbjuder äldreguider dvs serviceenheter som visar de äldre på vilka kvaliteter och inriktningar de olika boendena har.
  • Inför ett totalt meddelarskydd där personer som varnar för missförhållanden helt kan vara anonyma.
  • Alla kommuner ska också bli skyldiga att införa en ersättning till de äldre som har fått vänta orimligt länge.
Lööfs tal handlade om att Centerpartiet är ett möjlighetsinriktat parti som ser problemen och vågar hitta lösningar. En av de större frågorna är just nu en äldreomsorg där våra äldre måste få verklig vardagsmakt och möjligheten till valfrihet. Jag är mycket glad över Lööfs prioriteringar i inriktningen. Diskussionen ska inte handla om driftform, utan om kvalitet. De bästa kvalitetsgranskarna är brukarna. Då måste även alla äldreboendena vara med i den nationella kvalitetsgranskningen. Otroligt viktiga frågor och genomtänkta förslag som kan vara av stor betydelse inför valet 2014.

Etiketter: , , , , ,

1 Comments:

Blogger Anna.Mountain said...

det blir säkert jättebra tro jag

fredag 3 februari 2012 21:38:00 CET  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter