fredag 9 november 2012

Offentliga marknaden - vinst i välfärden

Idag var jag åhörare på ett seminarium som Dagens Samhälle arrangerade. Temat var vinster i välfärden och den offentliga marknaden. Redan förra året gjorde tidningen en sammanställning om välfärdsföretag. Idag presenterades den nya rapporten som visar hur kommunernas upphandlade varor och tjänster ser ut. Den offentliga marknaden värderas till 860 miljarder kronor. De största bolagen utifrån omsättningen är enligt följande: Skanska, NCC, PEAB, Carema, Praktikertjänst, Nobina Sverige, Attendo samt Atea.

De branscher som är störst är i fallande ordning: Bygg (90 miljarder kr), IT (47 miljarder kr), skola & barnomsorg (38), fastigheter (38), läkemedel (33), kollektivtrafik (31), omsorg (31), sjukvård (22) och energi (20). Det största företaget är dock staten själv. 183 000 personer arbetar i de statligt ägda bolagen. Vinsten före skatt uppgick till 51 miljarder för 2011.

Man skriver i rapporten: "Den offentliga sektorn och det privata näringslivet är intimt sammanflätade. Näringslivet genererar skatter som finansierar det offentliga. Kommuner, landsting och stat köper i sin tur varor och tjänster för enorma belopp av företagen. Denna arena är vad Dagens Samhälle valt att kalla den offentliga marknaden."

Presentationen efterföljdes av en paneldiskussion där företrädare för LO, Famna, Praktikertjänst och Carema deltog. LO-representanten var konsekvent emot vinst. Ett resonemang jag har väldigt svårt att förstå. Troligen buffrar man pengar inom LO också för att spara till tex valår för att stärka upp det Socialdemokratiska Arbetarpartiet. Och man gör väl inte några onödiga kampanjer i slutet av året just för att man inte får gå med vinst för medlemmarna? Det skulle ju snarare vara oansvarigt, menar jag.

Famna förklarade hur man inom föreningar måste gå med överskott varje år. Däremot kommer ju överskottet verksamheten automatiskt till del, något som den oftast gör i välfärdsföretag också. Enligt Dagens Samhälles rapport delades enligt årsredovisningarna inga vinster ut till ägarna av företag inom vård-skola-omsorg under 2011. Hela rörelseresultatet uppgick till 5-6 %, som ligger 4 % under näringslivet i övrigt. Man måste ju göra överskott vissa år för att kunna göra investeringar andra år. Carema menade att man står inför fastighetsrenoveringar av alla sina äldreboenden, något som kräver miljardtals kronor och som man alltså måste ha pengar till. Självklart kommer en sådan renovering den boende till del med högre standard. Givetvis måste företaget kunna gå med plus för framtida utmaningar.

Alldeles för sällan talas det om kommunal konkurs, dvs när inte kommunal verksamhet håller budget och kommunen måste skjuta till medel. Alldeles för sällan pratas det om att även kvalitetsbrister förekommer i kommunal regi. Uppföljningen av kvalitet och även ekonomi ska givetvis vara lika tuffa oavsett utförare.

Etiketter: , , , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter