söndag 8 februari 2009

SvD granskar sd

SvD beskriver situationen i Kävlinge kommunfullmäktige. Tidningen Neo kommenterar. Jag hoppas på flera granskande artiklar. Tex om Nykvarn, Nynäshamn mm. Vad åstadkoms av blåsipporna? Mer än att de niger och säger att "nu är det vår". Den som vill bli mer upplyst bör läsa deras principprogram. Tommy Möller menar att partierna måste bekänna färg. Centerpartiet har redan gjort det, enligt min tolkning, då Maud Olofsson invigde framtidskonventet i november och sa att vi skulle ta upp kampen mot de främlingsfientliga krafterna. Lena Ek sa igår att "vårt Europa är inte Berlusconis Europa". Men Alliansen har som mål att få egen majoritet, så att ta ställning för huruvida den ska samverka med sd som tungan på vågen är en icke-fråga. Min största tankeverksamhet går just nu till hur vi kan få upp valdeltagandet i kyrkovalet och Europaparlamentsvalet. 45 % för stockholmarna i förra EP-valet. 12 % av Svenska Kyrkans medlemmar i Stockholms stift i kyrkovalet öppnar ju för andra krafter. Jag har några goá idéer som presenteras senare, men bidra gärna här i kommentarsfältet! Men Sverigedemokraterna ÄR främlingfientliga. Mot muslimer, homosexuella och nyanlända. Vill gärna utpeka sig som offer och appellerar till äldres rädsla.
En snutt ur sd:s principprogram: "Med tiden har ett värdeorienterat parti växt fram, där begrepp som familjen, hembygden och nationen blivit centrala. Sverigedemokraterna är ett demokratiskt, nationalistiskt parti. Vi har idémässigt låtit oss inspireras av såväl det förra sekelskiftets svenska nationalkonservatism som delar av den socialdemokratiska folkhemstanken. Syftet är att kombinera principen om grundläggande social rättvisa med traditionella värdekonservativa idéer. Partiet låter sig av den anledningen inte enkelt placeras in på den klassiska vänster-högerskalan. Nationalismen och önskan om ett demokratiskt styrelseskick utgör de mest grundläggande principerna i sverigedemokraternas ideologi." Vidare skriver de: "Den viktigaste faktorn i ett tryggt, harmoniskt och solidariskt samhälle är den gemensamma identiteten, vilken i sin tur förutsätter en hög grad av etnisk och kulturell likhet bland befolkningen. Av det följer att den nationalistiska principen - principen om en stat, en nation - är grundläggande för sverigedemokraternas politik." Snacket om det demokratiska styrelseskicket blir dock lite märkligt då man läser om syftet i §1 i partiets stadgar: "Sverigedemokraternas syfte är att värna det svenska folkets och den svenska nationens bestånd. Genom partipolitiskt engagemang vill partiet genom sina föreningar och aktiva som en folkrörelse skapa inflytande åt dem som delar syftet." Rundgång.
Den kanske viktigaste utmaningen inför valet 2010 för Alliansen är att hitta en gemensam, långsiktig integrations- och mångfaldsplan. Perspektiv bör vara jämställdhet, valfrihet för alla och tron på varje individ. Där ingår arbetslinjen, avskaffandet av jante-lagen och synliggörande av positiva exempel.

Etiketter: , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter